Hustopečská nemocnice nabídne pouze jednodenní chirurgickou péči

Hustopeče/Uherské Hradiště - Hustopečská nemocnice svým pacientům nabídne jen méně náročné chirurgické zákroky. Dosud zde operovali i složitější případy, po přechodu na tzv. jednodenní chirurgii to už ale nebude možné. Složitější operace zajistí nemocnice v Brně a Břeclavi. Do konce října projde oddělní přestavbou za deset milionů korun.

Přechod nemocnice v Hustopečích z běžné na jednodenní chirurgii byl podmínkou, kterou si stanovila Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), aby s nemocnicí prodloužila smlouvu. V loňském roce zdravotnickému zařízení hrozil dokonce zánik. Starosta s podporou kraje ale vyjednal provizorní řešení, které krizi na čas oddálilo.

Nově by měla hustopečská nemocnice nabízet výhradně jednodenní chirurgii. Pacienti, kteří po zákroku vyžadují vícedenní zdravotní dohled budou muset navštívit některou z blízkých nemocnic. „Do Břeclavi je od nás strašně špatný spoj,“ prohlásil jeden z hustopečských pacientů Martin Kratochvíla. Souhlasí s ním i Ondřej Rohovský: „Myslím, že je to škoda, protože jezdit někam daleko není úplně nejlepší.“

Mezi jednoduché zákroky, které bude i nadále možné v Hustopečích podstoupit patří například operace slepého střeva nebo kloubů. Stavební úpravy na chirurgickém oddělení si vyžádají asi deset milionů korun. Město si bude muset na přestavbu vzít úvěr.

V dubnu do Hustopečí zavítal i člen správní rady VZP Ferdinand Polák. Jednání s pojišťovnou totiž znamenalo řadu kompromisů. Vedení města stálo před volbou, zda nemocnice přejde na jednodenní chirurgickou péči, nebo tento obor skončí v Hustopečích úplně. „Je to ústup z takové větší medicíny do něčeho jiného,“ uvedl argumenty některých nespokojených lékařů ředitel hustopečské nemocnice Petr Michna.

Po rekonstrukci nabídne oddělení nadstandardní pokoje, novou recepci i samostatný boční vstup. S nezbytnými stavebními úpravami se začne už v průběhu srpna. Hotovo má být do konce října.

Hustopečská nemocnice vznikla v roce 2000 přerodem z detašovaného pracoviště Nemocnice Břeclav. Nemocnici, která pečuje zhruba o 35 tisíc obyvatel, zřídilo město.

V Uherském Hradišti se chlubí největší investicí

Stavební úpravy řeší i v Uherskohradišťské nemocnici, kam míří největší investice do zdravotnictví Zlínského kraje. Dělníci už rok pracují na vybudování nového centrálního pavilonu. Stavba přijde na půl miliardy korun. Úvěr bude zdravotnické zařízení splácet dvacet let. Ještě dnes musí chirurgové v Uherském Hradišti operovat v nevyhovujících a stísněných prostorách. Po dokončení pavilonu ale získají pacienti i lékaři nové a moderní zázemí.

Centrální pavilon chirurgických a diagnostických oborů ve středu nemocničního areálu má být dokončen na konci příštího roku. Nabídne prostor chirurgům, ortopedům nebo traumatologům. Pacienti se mohou těšit na větší soukromí v jedno a dvoulůžkových pokojích. „Všechny budou mít svoje vlastní příslušenství, takže nabídneme pacientům i větší intimitu,“ popsal budoucí podobu pokojů ředitel nemocnice Petr Sládek. Doposud se klienti museli tísnit až v pětilůžkových pokojích. Návštěvníci ocení i rozšíření parkovacích ploch nebo novou lékárnu.

V areálu Uherskohradišťské nemocnice přistává i vrtulník. Dosedá na udržovanou travnatou plochu v klidné části areálu. Jakmile budou stavební práce na pavilonu hotové, bude nutné najít pro helikoptéry novou přistávací plochu. Jednou z variant je heliport na střeše budovy.

O přestavbě hovoří ředitel nemocnice Petr Sládek (zdroj: ČT24)

Investice do zdravotnictví v dalších městech

Brno letos poslalo 24 milionů úrazové nemocnici, Nemocnici Milosrdných bratří Brno dalo 12 milionů už před rokem. Blansko svému zařízení loni pořídilo přístroje zhruba za milion korun. Boskovická nemocnice dokončuje tříleté zateplení, do kterého jen letos investovala 10 milionů. Naopak nic zatím nedostaly nemocnice v Uherském Brodě a Slavičíně, přestože plány na stavební úpravy mají i ony.

Téma investic do zdravotnictví v UvR (zdroj: ČT24)