Pohůnek obviněný v kauze Nagyová zůstává ve vazbě

Ostrava - Člen Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek obviněný v kauze Nagyová zůstává i nadále ve vazbě, rozhodl ostravský okresní soud. Pohůnek, který požádal o propuštění z vazby, jako jediný ze sedmi vazebně stíhaných v případu nepodal proti vazbě stížnost. Je podezřelý, že se podílel na nezákonném sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase, které organizovala šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. „Cítí to jako velkou nespravedlnost. Plnil jen rozkazy,“ řekl po dnešním rozhodnutí obhájce obviněného Michal Hráský.

Podle něj soud žádost o propuštění z vazby zamítl hlavně z jednoho důvodu. „Ještě nebyli vyslechnuti všichni utajení svědci. Jeden výslech je dnes, další dva v pátek. Navíc soud chce vyčkat i na rozhodnutí krajského soudu, který bude v pátek rozhodovat o stížnostech proti vazbě dalších obviněných,“ řekl advokát. 

Dodal, že si ještě v jednací síni podal proti rozhodnutí stížnost. Ta bude postoupena Krajskému soudu v Ostravě. „Ten pak rozhodne v návaznosti na své páteční rozhodnutí,“ vysvětlil. Předpokládá, že pokud soud z vazby propustí další tři obviněné, kteří si podali stížnost, věznici opustí i jeho klient. 

Kauza Nagyová

Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je obviněno osm lidí. V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci. Ta se týká bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem. Exposlanci ODS v úterý večer opustili vazební věznici na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu: podle něj nemohou být stíhání, protože se na ně vztahuje imunita. (více čtěte zde)

Ředitelka kanceláře bývalého premiéra Nečase Nagyová podle policie stála v pozadí dohody mezi takzvanými rebely ODS a koalicí. Ta je obviněna z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení, hrozí jí pět let vězení. Obviněn byl i bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník. V Brně je ve vazbě někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček. Ve vazbě skončil i příslušník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, jeho šéf Milan Kovanda byl v případu také obviněn. Stíhán je ale na svobodě.

Vydáno pod