Jan Kaláb vystavuje v Opavě

Opava - Legenda české graffiti a street artu - Jan Kaláb vystavuje v Opavě. Jeho nejnovější malby i trojrozměrné objekty představuje pod názvem „Od bodu ke kruhu“ Galerie Obecního domu. Svou výstavu Jan Kaláb doprovází také výtvarným happeningem. Na zdi jedné z opavských ulic tvoří v těchto dnech velkoformátové graffity.

Své první graffiti namaloval, když mu bylo patnáct. Dnes jich má na kontě stovky a po celém světě. Pár jich má třeba v newyorském metru.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Díky graffiti jsem procestoval svět, poznal jsem spoustu jiných umělců, pomohlo mi to se zorientovat na světě a nějakým způsobem chápat souvislosti,“ uvedl Jan Kaláb.

Do dějin tohoto umění se zapsal jako ten, který jako první na světě vytvořil 3D graffiti.

„Graffiti je pořád ještě nedoceněné. Pořád to ještě není velké umění, spíš lidové, ale je moc důležité, jen má špatnou image, protože se maluje tam, kde nemá,“ komentoval svou tvorbu Jan Kaláb.

Na ulici strávil s uměním dobrých dvacet let. Jako jeden z mála takových vystudoval Akademii výtvarných umění a zdi vyměnil za plátno. A má úspěch.

Jan Kaláb má slabost pro protiklady, jeho tvorba je jich plná. Jako třeba jeden z objektů, jediný na celé výstavě, má jen pravidelné úhly a ostré hrany.

„Mě zajímají protiklady, může to být kruh, může to být díra, může to být koule, může to být nahoře i dole a o tomto celé je,“ uvedl výtvarník.

„Jsme rádi, že v galerii vystavil něco svěžího, aktuálního. Je to vlastně estetizující výstava, jsou tu dokonce obrazy, byť sám autor říká, že je začal na ulici,“ uvedl Jan Kunze, kurátor výstavy.

Na zeď na Hradecké ulici v Opavě tvoří to, v čem je jednoznačným mistrem: tzv. graffitycakes. Jen je o něco větší než obvykle. Hotový by měl být zítra.