Klesly ceny koksovatelného uhlí i koksu

Ostrava - Těžební společnost New World Resources - NWR, která je majitelem černouhelné firmy OKD, uzavřela s odběrateli dohody o cenách. Prodejní cena koksovatelného uhlí se pro třetí čtvrtletí mezičtvrtletně snížila o osm procent na 92 eur za tunu a cena koksu klesla o tři procenta na 232 eur za tunu.

Podle firmy cena vychází z předpokládané struktury prodeje zhruba 49 procent tvrdého koksovatelného uhlí, 42 procent poloměkkého koksovatelného uhlí a osmi procent koksovatelného uhlí typu PCI.

Společnost již dříve oznámila, že energetické uhlí je letos dodáváno za průměrnou cenu 60 eur za tunu, vyjma prodeje energetického uhlí ze zásob.

New World Resources má sídlo v Amsterodamu a je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v České republice.

Klíčový majetek NWR představuje OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými společnostmi NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia.

NWR čelí v poslední době ekonomickým těžkostem. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky klesly o více než 50 procent, výrazně se snížily i ceny energetického uhlí. Poptávka po uhlí také výrazně poklesla. Evropa je navíc zaplavována levným uhlím ze zámoří.

Společnost chce do konce roku ušetřit 2,6 miliardy korun, mimo jiné na investicích, provozu, administrativě i v rámci personálních nákladů.

Největší díl úspor připadá na OKD. Těžaři svým zaměstnancům se smluvním platem snížili mzdy o desetinu, oznámili propuštění 250 techniků a administrativních pracovníků, chystají stěhování ředitelství z pronajatých prostor do vlastního areálu Dolu Darkov. Rozhodují i o budoucnosti Dolu Paskov.