Rozhodnutí o stížnostech Nagyové a spol. padne v pátek

Ostrava - Ostravský krajský soud rozhodne v pátek o stížnostech proti vazbě, kterou si podala Jana Nagyová a další obvinění v její kauze. Státní zástupci ji viní ze sledování manželky expremiéra Petra Nečase a z korupce. Bývalá šéfka kanceláře premiéra Nečase, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček a bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník tak zůstanou za mřížemi minimálně do zítřka. Ve vazbě jsou už třicet dnů, na rozhodnutí soudu netrpělivě čekají.

„Senát Krajského soudu v Ostravě, který stížnosti posuzuje, dospěl po prostudování a vyhodnocení spisového materiálu k závěru, že rozhodne v průběhu zítřejšího dopoledne,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová.

Hlavní aktérka případu je podezřelá, že pověřila Ondreje Páleníka, aby sledoval Nečasovu manželku Radku. Bočkovi, který se podle policistů podílel na korumpování poslanců Ivana Fuksy, Marka Šnajdra a Petra Tluchoře, údajně zajistila místo v představenstvu Českých drah.

Hlavním důvodem k vazebnímu stíhání obviněných byla obava z možného ovlivňování svědků. Podle advokáta Nagyové Eduarda Bruny už není důvod držet jeho klientku za mřížemi. „Mezitím došlo k výslechu celé řady svědků, kteří se vztahují ke kauze mojí klientky. Když tedy byli vyslechnuti, důvod vazby pominul,“ míní advokát.

Podle vrchního státního zástupce v Olomouci Ivo Ištvána však vyšetřovatelé ukončí výslechy všech důležitých svědků až v půlce srpna. Pokud tedy senát stížnosti proti uvěznění zamítne, zůstanou zřejmě všichni tři ve vazbě ještě v první polovině srpna.

Před měsícem skončilo ve vazbě sedm z osmi obviněných. V současné době jsou už v celách jen čtyři – Nagyová, Boček, Páleník a pracovník Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek, který si ale stížnost nepodal. Bývalé poslance soudy propustily už v úterý s odůvodněním, že je chrání imunita.

Nagyová je obviněná z organizátorství trestného činu, ze zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. Hrozí ji až pět let vězení.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod