Posudkový lékař prohlásil dítě se středně těžkou mentální retardací za zdravé

Radvanice - Šok zažila Lucie Ševčíková z ostravských Radvanic. Posudkový lékař při prohlídce její dcery se středně těžkou mentální retardací konstatoval, že je malá Antonie stejně zralá jako jiné šestileté děti. Matka samoživitelka tak přijde o měsíční příspěvek ve výši šest tisíc korun a zřejmě bude muset vrátit i padesát tisíc korun z dotace na auto. Případ její dcery bude přezkoumávat Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Když se má šestiletá Antonie sama obléci, volá mámu. Neví, jak na to. Stejný problém je i s obutím bot. Podle posudkového lékaře je ale zralá stejně jako šestileté dítě. S jeho rozhodnutím nesouhlasí pediatrička Antonie, neurolog ani ergoterapeutka

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

„Není schopná tuto činnost sama iniciovat a už vůbec ne ji sama realizovat. Určitě není schopna samopéče,“ uvedla Romana Janečková, ergoterapeutka ze Sanatoria Klimkovice.

„Neodpovídá mentálně ani motoricky biologickému věku. Myslím, že to rozhodnutí bylo unáhlené,“ komentoval rozhodnutí posudkového lékaře Bořek Šindlář, vedoucí primář dětské léčebny.

Kromě horšího držení těla a lehčí formy autismu trpí Antonie genetickou vadou – tuberózní sklerózou. I pětkrát denně má epileptický záchvat.

Většinu roku tak tráví v nemocnicích, na kontrolách a v lázních. Aby měla Antonie nárok na kartičku ZTP, kterou má od tří let, nesmí zvládat alespoň tři z deseti životních potřeb. Nic z toho ale údajně posudkový lékař nezkoumal.

„Nebyly jsme tam ani 15 minut. Pan doktor ani nechtěl vidět, jak se vysvlíká, oblíká, jak jí. Rohlík ani jablko sama neukousne. Byla jsem v šoku, nevěděla jsem co dělat,“ uvedla Lucie Ševčíková, matka Antonie.

V kanceláři, kde se o osudu Antonie a její matky rozhodovalo, nám nikdo k jejímu případu nechtěl nic říct.

Proti rozhodnutí komise se paní Lucie nemohla odvolat. Podala ale stížnost na Ministerstvo práce a sociálních věcí na vedoucího lékaře.

„Bez znalosti případu je těžké to komentovat. V takovém případě už zdravotní stav daného člověka posuzuje posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí,“ informovala Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV.

Pokud by byl její verdikt stejný, zbyla by jen poslední možnost, a tou je soud. Nový ministr práce a sociálních věcí František Koníček chce ale co nejdříve připravit změnu zákona a předpisů, které souvisí právě s posuzováním zdravotního stavu.

Lucie Ševčíková tak přece jen může mít do budoucna důvod k úsměvu.