ČT: Soud pustí Nagyovou z vazby, stejně tak Páleníka a Bočka

Ostrava – Ostravský krajský soud propustí z vazby někdejší šéfku premiérovy kanceláře Janu Nagyovou, bývalého ředitele Vojenského zpravodajství (VZ) Ondreje Páleníka a někdejšího náměstka ministra zemědělství Romana Bočka. Dál budou stíhaní na svobodě. Senát vyhověl stížnosti obviněných proti uvalení vazby.

Soudní senát měl obsáhlý spis k dispozici už čtrnáct dní, rozhodnout o vazbě měl už minulý týden, nakonec si ale vyžádal další podklady. Dnes začal rozhodovat již v osm hodin ráno, jednání bylo neveřejné a neúčastnily se ho ani vazebně stíhané osoby, ani jejich advokáti.

Nagyová je stíhaná kvůli neoprávněnému úkolování vojenské rozvědky a údajnému uplácení trojice poslanců z ODS, kterým měla zprostředkovat lukrativní posty ve státních firmách. Obvinění se týká organizátorství trestného činu, zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, hrozí jí pět let vězení.

Bývalý předseda ODS a partner Jany Nagyové Petr Nečas se v uplynulých dnech proti uvalení vazby na svou bývalou podřízenou ostře ohradil. Zároveň tvrdě kritizoval olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana, jehož postup při vyšetřování popsal jako svévolný a celou záležitost jako vykonstruovanou. „Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, potom není důvod, aby obvinění setrvávali ve vazbě,“ reagoval však již před týdnem na Nečasovu kritiku vazebního stíhání Ištvan.