Úřad práce se připravuje na hrozící hromadné propouštění

Ostrava - Úřad práce přemýšlí o možné pomoci lidem, které by mohlo zasáhnout hrozící hromadné propouštění v Moravskoslezském kraji. Kromě rekvalifikací a finanční podpory projektů zaměřených na návrat zaměstnanců do práce chce rozjet také nový poradenský projekt.

„Chtěli bychom začít pracovat s lidmi ohroženými propouštěním ještě v době, kdy budou zaměstnáni, aby si mohli předem ujasnit, kam chtějí profesně dále směřovat,“ řekla novinářům generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková.

Shrnula, že v Moravskoslezském kraji v současné době stoupá napětí a obavy z hromadného propouštění především v těžkém průmyslu. „Nechceme čekat, až to nastane, snažíme se dobře připravit,“ uvedla Bílková, která dnes slíbila krajské pobočce úřadu v Ostravě personální posílení. „Jsme také připraveni přesunout peníze z Evropského sociálního fondu do perspektivních projektů v Moravskoslezském kraji,“ doplnila.

Podle ředitelky Úřadu práce v Ostravě Yvony Jungové je v regionu už delší dobu velký zájem o rekvalifikace. Například během první poloviny letošního roku jimi prošlo tři tisíce šest set lidí.

Za současnou dlouhodobě vysokou nezaměstnaností v Moravskoslezském kraji stojí světová finanční krize z konce roku 2008. Propouštění nyní podle úřadu práce hrozí na dole OKD v Paskově, v OKK Koksovnách a ve společnosti Evraz Vítkovice Steel. Mohlo by se přímo týkat více než čtyř tisíc lidí. Jeho dopady by mohlo pocítit zhruba třináct tisíc lidí. Aktuálně eviduje úřad práce v kraji osmdesát tisíc lidí bez práce, to je asi devět a půl procenta obyvatel.