Hvozdná už sto let žije divadlem

Hvozdná – Kdyby šlo jen o statistiku, mohla by Hvozdná směle konkurovat Broadwayi. Vždyť každý desátý obyvatel obce je divadelníkem. Místní ochotnické divadlo má více než 100 let, zhruba 120 členů, vlastní sál i letní scénu. V Hvozdné to prostě žije a to nejen díky divadlu.

Hvozdná je co by kamenem dohodil ze Zlína. Přitom to vypadá, že se bez krajského města hravě obejde a ještě má na rozdávání. Pýchou obce je místní ochotnický kroužek, který baví nejen lidi z Hvozdné, ale hostuje i v širokém okolí.

„To je naše chlouba, která už několik generací obveseluje velkou spoustu diváků. Minulou sezónu nám to vyšlo, že jsme každý víkend hráli nějaké představení,“ chlubila se členka kroužku Olga Juříková. Sama hraje už od 15 let. „Je to z generace na generaci. Vychováváme si i malý potěr. Máme krásnou Šmoulí pohádku, kterou hrají děti od 5 do 11 let. Takže si vychováváme i své vlastní herce,“ vysvětlila Juříková.

Na tom, že se divadlu daří, má zásluhu hlavně obrovské nadšení místních. Členem divadelního kroužku je každý desátý obyvatel obce. „Některé hry mají obsazení dohromady 30 až 35 lidí. Když na premiéru přijdou podpořit rodinní příslušníci, tak je vlastně vyprodáno,“ řekla se smíchem Juříková.

Historie ochotnického spolku

Ochotnické divadlo v Hvozdné vzniklo roku 1909. Místní učitel Josef Prášil společně s Františkem Bergerem získali mladé pro myšlenku divadla a sehráli první divadelní představení. Po prvním úspěchu následoval druhý a spolek se začal rozvíjet. Po krizi v době první světové války přišla další doba rozkvětu. Místní se dokonce roku 1929 pustili do stavby vlastního divadla.

Zdroj: Divadlo Hvozdná

Podporu má divadlo i z dalších stran. „Obec je k nám štědrá, dostáváme dotace. A měli jsme velké štěstí, že zhruba asi před 11 lety se do Hvozdné přestěhoval pan Peterka, který se do divadla zamiloval. A dal nám půjčku,“ vzpomínala Juříková. Za vypůjčené dva miliony divadelníci opravili budovu divadla, kterou stavěli jejich předchůdci v roce 1929. „Jsem pyšná na to, že se nám letos povedlo půjčku splatit,“ pochlubila se Juříková s tím, že na splátky si divadlo vydělalo ziskem ze vstupného. „Hrajeme za pivo a za párek, někdy za klobásku,“ dodala s úsměvem.

Divadelní sál mají ochotníci krásně vyspravený, strop zdobí původní výmalba od malíře a hvozdeckého rodáka s motivy scén ze známých divadelních her. Kromě toho má spolek i letní scénu a se svými představeními hvozdečtí vyjíždí i mimo obec. „Hodně nám pomohly internetové stránky a facebook, kde se divadlo dostane do povědomí,“ pochválila Juříková.

Tři minuty z Hvozdné (zdroj: ČT24)