Colours of Ostrava – den druhý

Ostrava – Festival Colours of Ostrava namíchal do své palety další barvy. Představili se mimo jiné Dub Fx, písničkáři Damien Rice a Asaf Avidan. Vrcholem večera byla vizuálně-hudební show Woodkida.

Na hlavní scéně program otevřel australský zpěvák, rapper a beatboxer Dub Fx. „Pouliční provoz světových metropolí zastavuje zvukovým přívalem drum´n´bass, hip hopu, reggae, dubstepu a jungle. Zpočátku se všichni otáčeli a hledali kapelu nebo soundsystem. Marně, jenom kousek dál poskakoval rtuťovitý chlapík s mikrofonem a nohama šlapal na pedály blikajícího loopstation položeného na zemi. A když si v reálném čase navyluzoval, nařval, nabroukal i naprskal doprovod a začal zpívat nebo rapovat, pustila se ulice jako na povel do tance,“ tvrdí hudební publicista Jiří Moravčík.

  • Dub Fx, to byla bezvadná show jediného chlápka autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4874/487383.jpg
  • „Mami, tancuješ krásně!“ autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4874/487397.jpg
  • Vysoké pece jsou při Colours vidět snad odkudkoliv. I z hlavního jeviště (Dub Fx) autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4874/487385.jpg
  • Bez Širokého a Bystrozrakého autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4874/487388.jpg

Na své si v pátek na Barvách přišli i příznivci světové písničkářské scény. Silný a výjimečný zážitek jim přichystali Damien Rice a Asaf Avidan. „Že Damien Rice přijal pozvání na Colours od Ostrava, je pro nás velká čest, protože tento autor mnoha křehkých hořkosladkých balad na open-air festivalech vystupuje pouze výjimečně,“ upřesňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Damien Rice

Rodák z irského hlavního města Dublinu má zatím na svém kontě dvě povedená řadová alba „O“ z roku 2002 a „9“ z roku 2006. Není sice sběratelem prestižních cen, jeho hudbu ale milují nejen fanoušci, ale i tvůrci filmových soundtracků. Jeho písně se objevily třeba na nahrávkách ke snímkům „Shrek 3“ nebo „Na dotek“ a taky v seriálech „Chirurgové“ a „Dr. House“. Na jeho deskách ho v řadě písní doprovází svým sametovým hlasem Lisa Hannigan, kterou už pódia Colours of Ostrava hostila také.  

Byť se Damien Rice pohybuje na světové scéně už deset let, v Česku se poprvé představil až loni. Na svém pražském koncertě potvrdil, že je nejen skvělý muzikant s unikátním hlasem, ale i excelentní vypravěč. Do Prahy si nepřivezl ani pomocníka, který by mu přinesl struny z šatny v případě, že by nějaká během produkce praskla. Což se mimochodem opravdu stalo. Rozený komediant ovšem situace pohotově využil a výměnu strun komentoval slovníkem populárních televizních kuchařských show.

Vynikající izraelský folkrockový písničkář Asaf Avidan si na ostravských Barvách odbyl svou českou premiéru. „Jeho hlavním hudebním poznávacím znamením je úchvatný naříkavý hlas a silné písně plné emocí,“ tvrdí ředitelka festivalu Zlata Holušová. Její údiv nad jeho strhujícím projevem sdílí nejen milióny posluchačů po celém světě, ale i slavní hudebníci jako Robert Plant nebo Lou Reed.

„Nikdy jsem nechodil na lekce zpěvu. Přišlo to samo, spolu s emocemi a pocitem, že zpívání musí bolet a lámat srdce,“ říká samotný Asaf Avidan. V Ostravě představil své první sólové album „Different Pulses“, které na sklonku roku natočil s izraelským producentem a programátorem Tamirem Muskatem. Recenze hudebních publicistů přitom pějí na nahrávku samou chválu a přirovnávají Avidana k Leonardu Cohenovi nebo Jeffu Buckleymu.

Loni uchvátila Colours of Ostrava Francouzka Zaz, druhý den letošní přehlídky patřil bezesporu rodákovi z Lyonu Yoannu Lemoinovi. Aktuálně žije v Los Angeles a v posledních letech se proslavil především jako režisér a producent hudebních klipů Mobyho, Lany Del Rey, Katy Pery nebo Rihhany. Byly tak úspěšné, že si Amerika nakonec vynutila jeho vlastní album. A tak Yoann Lemoine vyměnil své jméno za pseudonym Woodkid a vydal desku s názvem „The Golden Age”. Jeho písňová tvorba je charakteristická bohatými aranžemi. Najdete v ní klidné klavírní podklady se smyčci i důrazné a temné experimenty, ve kterých Woodkid kombinuje orchestrální nástroje se syntezátory. Do této nástrojové stopy pak ideálně zapadá Woodkidova neobvyklá a melancholická barva hlasu. „Na Barvách nabídl fantastickou vizuální show a omamnou hudební směs plnou dobrodružství, odvahy, lásky a temných zákoutí. Byl to bezesporu jeden z vrcholů letošního ročníku Colours,“ míní hudební dramaturgyně Českého rozhlasu Ostrava Monika Horsáková.

  • Pražský výběr je od svého návratu ve formě. Vedle principála Michaela Kocába Jiří Tomek autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava
  • Michal Pavlíček a Pražský výběr, to je třeba: „Lidi jsou různý a různý koníčky maj…“ autor: Martin Straka, zdroj: ČT Ostrava

Hvězdný program druhého dne uzavřela česká legenda. V sestavě z dob největší slávy se zpěvákem a klávesistou Michaelem Kocábem, kytaristou Michalem Pavlíčkem, baskytaristou Vilémem Čokem a dvěma bubeníky Klaudiem Kryšpínem a Jiřím Hrubešem Barvy opanoval Pražský výběr.