Na výjimečnou akci důkladná příprava – hráči si pochvalovali předolympijský kemp

Kravaře (Opavsko) – Do startu olympijského turnaje v Soči ještě zbývá půl roku, trenér Alois Hadamczik však nechce nic ponechat náhodě. V Kravařích dvaadvacítka kandidátů nominace z NHL absolvovala informační i motivační kemp, kde kouč národního týmu předestřel svou představu o systému hry českého národního mužstva. Přínos akce si hvězdy týmu jako Patrik Eliáš či David Krejčí, ale i mladí hokejisté nastupující generace pochvalovali.

Definitivní dohoda o účasti hráčů ze slavné soutěže v Soči se sice ještě stále finalizuje, jisté však je, že podobně jako při předešlých čtyřech turnajích pod pěti kruhy do něj hokejisté z NHL vskočí z přerušené soutěže prakticky ze dne na den.

„Bylo by nezodpovědné, kdybychom takový sraz neudělali. Hráči na olympiádu přijedou a mají dva tréninky,“ řekl kouč Alois Hadamczik. Do 15. září musí zveřejnit širší nominaci na turnaj, která není početně omezená. Konečný výběr pak bude uzavřen nejpozději do 13. ledna a Hadamczik chce rovnou oznámit i jméno kapitána a jeho zástupců.

Alois Hadamczik:

„Spousta hráčů dosáhla na Stanley Cup, ale když se zeptáte lidí na ulici, tak spíš vyjmenují půl týmu z Nagana. Olympiáda je turnaj všech nejlepších hráčů. Pro některé to může být poslední šance a za čtyři roky třeba nebude možnost sestavit tak kvalitní tým.“

Prostor pro detaily bude později

Se svým realizačním týmem v Kravařích s hráči ze zámoří probral v připravené prezentaci organizační záležitosti a program turnaje, zaměřili se na představy o hře. „Nebyly tam detaily, ale kostra toho, co chceme všichni hrát, a to si budeme pamatovat. Je dobré vědět, jak to bude, přijedeme tam a budou se řešit maličkosti - přesilovky, oslabení. Bylo to prospěšné, i když jsem si původně říkal, jaký budou mít videa půl roku před turnajem význam,“ konstatoval Krejčí, nejproduktivnější hráč letošního play-off NHL.

Opora New Jersey Eliáš také ocenil důležitost setkání. „Měli jsme ve středu přes dvě hodiny mítinky. Je to správné, turnaj přijde strašně rychle. Bylo apelováno na to, jaký význam turnaj má. Je to pro všechny výjimečná šance a nikdo neví, kdy se zase na olympiádu dostane, takže abychom byli všichni připravení,“ řekl Eliáš.

Byl rád, že poznal mladíky, s některými se předtím ani nepotkal. „Splnilo to účel. Potkáváme se během sezony, není to tak, že můžeme strávit dva tři dny společně,“ navázal Eliáš. Cenné zkušenosti sbírali brankář Petr Mrázek, obránci Radko Gudas, Tomáš Kundrátek nebo útočník Ondřej Palát, kteří jsou na startu svých kariér v NHL.

Hadamczik plánuje dvě zámořské cesty

S hráči, kteří do Kravař nemohli přijet, chce Hadamczik ještě osobně mluvit, v sezoně plánuje i dvě cesty do zámoří. Poprvé tam poletí po listopadovém turnaji Karjala. „Poletím tam na čtrnáct dnů. A pak ještě v prosinci nebo zkraje ledna,“ plánoval cestu před konečnou nominací, kterou musí zveřejnit do 13. ledna.

Zatím se nebavil o představách s výhledem na Soči s hvězdným útočníkem Jaromírem Jágrem, který po skončení smlouvy v Bostonu řeší svou budoucnost. „Uvidíme, jak se vyjádří. Teď je asi zbytečné mu volat a ptát se. Bude to otázka tří týdnů,“ dodal Hadamczik na adresu jednačtyřicetiletého veterána.

Hráči na kempu v Kravařích:

Brankáři: Petr Mrázek (Detroit), Michal Neuvirth (Washington), Ondřej Pavelec (Winnipeg).

Obránci: Marek Židlický (New Jersey), Ladislav Šmíd (Edmonton), Radko Gudas (Tampa Bay), Filip Kuba (bez angažmá), Tomáš Kundrátek (Washington), Zbyněk Michálek (Phoenix).

Útočníci: Patrik Eliáš, Rostislav Olesz (oba New Jersey), Martin Erat (Washington), Tomáš Fleischmann (Florida), Michael Frolík (Winnipeg), Martin Hanzal (Phoenix), Martin Havlát (San Jose), Aleš Hemský (Edmonton), David Krejčí (Boston), Ondřej Palát (Tampa Bay), Tomáš Plekanec (Montreal), Vladimír Sobotka (St. Louis), Jiří Tlustý (Carolina).

Vydáno pod