Ostravské Barvy dnes čekají meditace v podání The Knife a The xx

Ostrava – Colours of Ostrava čeká třetí, tradičně nejnašlapanější koncertní program. Vévodit by mu měli zvukoví mágové ze Švédska The Knife a britští melancholici The xx.

Tajuplné a s nikým jiným nesrovnatelné duo The Knife patří k nejoriginálnějším a nejvlivnějším tvůrcům elektronické hudby současnosti. „Okultně hraví sourozenci Karin Dreijer Andersson a Olof Dreijer to potvrdili pravděpodobně nejočekávanějším albem letošního roku Shaking The Habitual. V jakési mysteriózní katarzi, naštváni a tíženi špatnostmi dnešní odcizené a pokrytecké společnosti, jako paletu abstraktních zvukových barev po plátně vychrstli temný ambient, neubatenovský industriál, minimalismus a agresivní techno,“ upřesňuje hudební publicista Jiří Moravčík.

The Knife

Mezi vzory švédského dua patří David Lynch, Sonic Youth, Kate Bush nebo Siouxsie and the Banshees, provokují i v textech. Jsou plné narážek na falešnou morálku politiků, feminismus, ekologii nebo vztahovou vyprázdněnost. Nekompromisně se vymezují vůči komerčnímu show businessu a odmítají přepouštět svou hudbu do reklam. Až do roku 2006 vůbec nekoncertovali a jejich tváře zůstávají při koncertech dodnes v anonymitě – skrývají je za bizarními maskami.

Melancholickou, křehkou a zasněnou hudbu přinášejí songy kapely The xx. Patří přitom k tomu nejžádanějšímu na současném hudebním nebi. „Snivé skladby The XX připomínají šeptem vyzpívané tajemství o lásce a nevyslovené touze nebo intimní zpověď v klidné bouři, kdy každá jejich nota je jasná a přesně tvarovaná jako diamant,“ míní Jiří Moravčík.

The xx

Písmeno nebo symbol x všeobecně označuje něco neznámého či tajného. V kabalistické filozofii označuje narození či smrt. V kinematografii je to zaseoznačení mládeži nepřístupných filmů. V matematice nejčastější označení neznámé proměnné. No a třeba v oděvním průmyslu jde o zkratku anglického „extra“. V hudbě The xx čekejte jemné tóny, minimalismus a temnotu. Rozchod, noční život, ranní nevolnost, ospalost i hudební krystalickou čistotu.

Třetí den Colours nabídne ovšem barev mnohem víc. Fanoušci se mohou těšit na skvělý afropop kombinovaný s funky a R’n’B v provedení Acoustic Afrika, jednu z nejdivočejších kapel současnosti z Izraele Balkan Beat Box, irského klavíristu a zpěváka Petera Wilsona, alias Duka Special, tuniského hráče na loutnu Dhafera Youssefa, kanadský Agnostic Mountain Gospel Choir a řadu dalších zajímavých jmen. Představí se i další zástupci české hudební špičky, třeba Wanastowi vjecy nebo Zrní