Dobrovolníci z celého světa pečují o židovský hřbitov

Holešov - Židovský hřbitov v Holešově na Kroměřížsku po roce opět obsadili mladí dobrovolníci z celého světa. Tradiční brigáda, která památku pomáhá udržet v důstojném stavu, se koná u příležitosti festivalu Týden židovské kultury. Židovská komunita v Holešově byla před válkou jednou z největších na Moravě, holocaust ale přežilo jen 17 tamních Židů.

Letos se do úklidu židovského hřbitova pustila desítka studentů z celého světa. S pomocí srpů a nůžek se snažili zlikvidovat přebujelou vegetaci a vrátit tak hřbitovu jeho důstojnost. Brigády se každý rok účastní jedinečná skupina zahraničních studentů.

Čínskou studentku Xiaohang Peng z Pekingu letos přivedla do Česka studia bohemistiky. „Už jsem byla osm měsíců v Praze, tam jsem se učila česky. Ale i o prázdninách jsem tady chtěla zůstat,“ řekla plynulou češtinou dobrovolnice z Číny.

Francouzského studenta Lucase Bentolila zase k účasti na brigádě inspiroval osud jeho babičky, která byla Židovka. Druhou světovou válku přežila jen díky tomu, že ji u sebe schovala jedna francouzská rodina. „Část mé rodiny žila ve východní Evropě. Toto je příležitost poznat jejich kulturu,“ doplnil svého krajana dobrovolník Ephraim Freundlich.

Brigáda se každý rok koná v rámci festivalu Týden židovské kultury. „Je to tradiční festival, letos se koná potřinácté. Ukazuje židovství z různých pohledů včetně kultury a letos i z pohledu gastronomie,“ řekla za pořadatele Jana Slovenčíková s tím, že akce je určena pro širokou veřejnost.

Program festivalu najdete zde.

Během týdne se mohou návštěvníci těšit na besedu s promítáním filmu Písničkář, který nezemřel o Karlu Hašlerovi, ve němž se představil i Arnošt Lustig. Spisovateli se bude věnovat také film jeho dcery Evy Lustigové nazvaný Tvoje slza, můj déšť. Všechny akce se odehrají v Šachově synagoze, kině Svět a na holešovském zámku.

Synagoga se tentokrát může pochlubit novinkou. „Tohle je parochet neboli opona. Tahle se sem dostala až z Kanady počátkem dubna tohoto roku. Darovali ji dva čeští emigranti,“ vysvětlil správce synagogy Vratislav Brázdil.

Na festivalu nebude chybět ani řada besed týkajících se židovství. Letos se budou točit především kolem kuchyně a nabídnou témata jako košer, židovská gastronomie či kašrut, což je soubor zásad židovské kuchyně. Do židovské gastronomie budou moci návštěvníci nahlédnout i prostřednictvím přednášky s názvem Boží hody aneb jak jedli Židé v Čechách a na Moravě, kterou povede Jiří Richter. Lidé budou moci speciality židovské kuchyně také ochutnat. Připraveny pro ně budou v restauraci Starý pivovar, kde kuchaři nastudovali původní židovské recepty.

První ročník Týdne židovské kultury se uskutečnil v roce 2001. Akce byla připomínkou vypálení holešovské synagogy v noci na 12. srpna 1941. Během let se z jednodenní akce stal celotýdenní festival. Holešov patřil v minulosti k jedné z největších židovských obcí na Moravě. Tamní rabinát se rozprostíral od Dřevohostic po Vizovice. V polovině 19. století žilo v Holešově 1700 Židů. Za druhé světové války komunitu zničili nacisté, holocaust přežilo jen 17 holešovských Židů. Židovská menšina však po sobě ve městě zanechala několik kulturních památek, nejvýznamnější jsou Šachova synagoga s unikátní lidovou výzdobou a židovský hřbitov s 1500 náhrobky.

  • Šachova synagoga v Holešově zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4879/487854.jpg
  • Šachova synagoga v Holešově zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4879/487853.jpg
  • Šachova synagoga v Holešově zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4879/487856.jpg
  • Šachova synagoga v Holešově zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/49/4879/487855.jpg
Vydáno pod