Soud prodloužil vazbu hlavním aktérům metanolové kauzy

Zlín - Zlínský okresní soud dnes prodloužil vazbu dvěma z trojice hlavních aktérů metanolové kauzy. Za mřížemi tak zůstávají údajný hlavní míchač otráveného alkoholu Rudolf Fian z Karvinska i jeho komplic, majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy Tomáš Křepela. Údajnému hlavnímu distributorovi otráveného alkoholu, Jiřímu Vaculovi ze Zlínska, soud prodloužil vazbu již dříve.

Všichni tři jsou obviněni z obecného ohrožení, za což jim v případě uznání viny hrozí 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest včetně doživotí. Kromě nich jsou z obecného ohrožení obviněni další čtyři lidé, kteří toxický alkohol dále distribuovali. Stíháni jsou na svobodě. V hlavní, takzvané zlínské větvi kauzy je stíháno 32 osob, sedm z nich pro úmyslné obecné ohrožení. Ostatní jsou obviněni z ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Podle dozorujícího státního zástupce Romana Kafky skončí vyšetřování hlavní větve případu v létě. Policie už vyslechla několik stovek svědků i obviněné. Nadále se vyhodnocují zajištěné vzorky a pracuje se na znaleckém posudku. Ten se týká 116 poškozených z loňského roku, u nichž je důvodné podezření, že byli intoxikováni metyalkoholem. Celkem 39 z nich na otravu zemřelo.

Padají už i první tresty

Zlínský okresní soud nedávno uložil osmiměsíční trest podmíněně odložený na dva roky i dalšímu z obviněných prodejců otráveného alkoholu. Podle krajské policejní mluvčí Jany Macalíkové dvaapadesátiletý muž z Ostravy koupil od neznámého člověka pět litrů lihu v neoznačených lahvích a namíchal z nich 12 litrů vodky. Jednu lahev prodal sedmatřicetiletému muži, jenž ji dal svým rodičům. Matka skončila na jednotce intenzivní péče ve Zlíně. Policii se podle Macalíkové nepodařilo prokázat souvislost s hlavními aktéry metanolové kauzy.

Největší tragédie od povodní v roce 1997

Metanolová aféra vypukla v Česku na začátku září loňského roku. Na otravu jedovatým metanolem zemřely v České republice už čtyři desítky lidí. Poškozených, kteří měli po vypití otráveného alkoholu zdravotní problémy, je přes 130. Metanolová kauza je co do počtu obětí druhou nejhorší katastrofou v dějinách České republiky. Více lidských životů (50) si vyžádaly jen povodně z roku 1997.

Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že aféra zřejmě ještě nějakou dobu potrvá, byť se další otravy mohou objevit spíše sporadicky. Mezi lidmi je totiž stále několik tisíc litrů toxického alkoholu. Naposledy na otravu metanolem zemřel 18. července devětapadesátiletý muž ze Strakonicka.