Anežka už v hnízdě mává křídly, brzy by měla vzlétnout

Libavá – Vzácné orlí mládě, které se před asi sedmdesáti dny vylíhlo ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku, ještě nevzlétlo z hnízda, ale už trénuje křídla. Malou orlici Anežku zvanou Českou sledují bedlivě nejen rodiče, ale i ornitologové a další ochránci přírody. Je to totiž první mládě orla skalního v Česku po více než sto letech.

„Za příznivého počasí, zvlášť když vane vítr, mládě mává v hnízdě křídly. Dorůstá mu krycí opeření i dlouhá ocasní pera na křídlech. Předpokládáme, že hnízdo opustí na přelomu července a srpna,“ uvedl Petr Orel ze Záchranné stanice Bartošovice na Moravě, který je vedoucím projektu Návrat orla skalního do České republiky.

Ornitologové mají o mláděti přesné informace, protože hnízdo, které si orli vybudovali na vysokém stromě, neustále snímají malou kamerou. Odhadují, že Anežka vzlétne na přelomu července a srpna. Do konce září by se však ještě měla pohybovat v blízkém okolí rodiště a učit se od rodičů vše, co potřebuje k samostatnému životu. „Rodiče se starají o mládě pečlivě. Dobře prospívá i díky pestrému jídelníčku,“ řekl Orel a dodal, že rodiče Anežku krmí i kunami nebo holuby. Bílé prachové peří, kterým byla pokryta po narození, se jí už vybarvilo.

Rodiče mláděte jsou čtyřletí a pocházejí ze Slovenska. Samice jménem Libavá se narodila v Nízkých Tatrách, samec Slávek pochází z Malé Fatry. Lokalita Libavá je podle Orla pro hnízdění velmi příhodná, protože tam ptáci mají klid. „Po dva roky nám tam hnízdil pár z našich vypuštěných jedinců, který poté zmizel. Loni jsme tam vypouštěli mláďata. Na ně navázal tento pár,“ řekl ornitolog.

Petr Orel prosadil projekt, který se snaží o návrat orla skalního do Beskyd, před sedmi lety. O řadu vzácných dravců, jejichž pohyb ochránci sledují pomocí speciálních vysílaček, už nenávratně přišli. Loni jednoho samce opět někdo zastřelil. Podstatou projektu je to, že ochránci vypouštějí orlí mláďata ze Slovenska do krajiny kolem Beskyd. Doufají, že by tam mohli zahnízdit. Úspěšně se to podařilo teprve letos. Za dobu sledování vypouštěných orlů získali ochránci mnoho cenných poznatků o jejich chování.

Na Libavé se vylíhl orel skalní (zdroj: ČT24)