Kino Scala prochází první etapou oprav. Znovu se otevře na podzim

Brno – Historické kino Scala v centru Brna je zase o krok blíže ke svému znovuotevření. Město se pustilo do rekonstrukce budovy, kterou si na dvacet let pronajala Masarykova univerzita. Vysoká škola chce kino využívat jako multifunkční sál pro přednášky, konference i společenské akce. Nezanikne ani původní účel budovy – univerzita počítá s promítáním filmů, která budou přístupná studentům i veřejnosti. Scala by se měla znovu otevřít už na podzim.

Úpravy kinosálu, zázemí pro návštěvníky i personál nebo výměna vzduchotechniky čeká v nejbližších měsících uzavřené brněnské kino Scala. „Odmontované sedačky už jsou připravené na odvoz k repasi a opravě potahů, už jsme také odstranili podlahové krytiny, které se budou nahrazovat, a dokončujeme rozebrání pódia,“ popsal práce stavbyvedoucí František Plhal. 

Žádné velké překvapení dle jeho slov v útrobách staré budovy nenašli. „Objevili jsme jen pár zakutálených desetníků a dvacetníků a staré plány z rekonstrukce z roku 1947, které byly zastrčené v zapomenutém šuplíku,“ dodal Plhal.

Stavbyvedoucí František Plhal o rekonstrukci (zdroj: ČT24)

První fáze rekonstrukce má vrátit kino zpátky do života tak, aby se do něj znovu mohli už za necelé tři měsíce podívat první návštěvníci. Masarykova univerzita počítá také s digitalizací. „V rámci první etapy oprav bude nutné investovat 5,6 milionu korun, na další zhruba tři miliony vyjde digitalizace,“ uvedla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová s tím, že univerzita platí městu nájemné, které z těchto peněz investice zaplatí.

Stavební práce by měly být hotové do konce září, pro studenty i veřejnost se otevře 14. září. „Nepočítáme s tím, že by toto kino mělo konkurovat klasickým multiplexům. Spíše se bude orientovat na snímky, které v jejich nabídce diváci nenajdou,“ vysvětlila Fojtová.

Do budoucna univerzita počítá s kompletní rekonstrukcí stavby – ve Scale vznikne multifunkční sál vhodný pro přednášky, konference i společenské a akademické akce. „Druhá etapa zahrnuje provedení sanace vlhkosti, rekonstrukci rozvodů kanalizace a vody nebo vybudování bezbariérového přístupu,“ vyjmenovala Fojtová.

Kino po více než osmdesáti letech fungování Brno uzavřelo na sklonku roku 2011. Důvody byly podle vedení města ekonomické – do Scaly chodilo málo diváků a kino prodělávalo.

Brno kvůli tomuto kroku čelilo obrovské kritice. Za selhání města ho označil i vedoucí ústavu filmu Jiří Voráč. „Vezměme si analogii z pohostinství: hospoda nabízí trvale mizernou obsluhu, takže není divu, že jí mizí hosté, přičemž řádný hospodář by takovou situaci jistě řešil tím, že by vyměnil personál a jídelníček, nikoli tím, že by zavřel krám,“ uvedl tehdy Voráč. 

Ani nesouhlasné projevy uzavření Scaly nezabránily. Město ale začalo jednat s Masarykovou univerzitou o možnostech pronájmu. Univerzita si budovu pronajala do roku 2033, platí za ni nájemné ve výši 1,8 milionu korun ročně. Peníze se město zavázalo použít na rekonstrukci nemovitosti.

Život kina Scala

Kino zahájilo svůj provoz 28. prosince 1929 pod názvem Bio Dopz (zkratka Družstva obchodních a průmyslových zaměstnanců) a původně mělo 800 sedadel. Roku 1931 se počet sedadel navýšil na 1012 a název byl změněn na Bio Scala.

Brzy po konci německé okupace (1945) dostalo kino nový název – Moskva. Po dvojí adaptaci s moderním vybavením byl počet sedadel snížen na 478. V 80. letech bylo kino Moskva prémiovým kinem a řadilo se mezi nejmodernější v Brně. Kino se dočkalo ozvučení ve formátu Dolby Stereo SR.

Po Sametové revoluci bylo kinu vráceno dřívější jméno Scala. Po otevření multikin však začal být provoz kina ztrátový a tak kino 22. prosince 2011 dopoledním promítáním pro školy ukončilo provoz coby městské kino a hledal se pro ně nový provozovatel. Tím se stala Masarykova univerzita, která si kino pronajala do roku 2033.

(zdroj: Wikipedie)