Petr Wolf se stále vyhýbá vězení

Ostrava - Už půl roku se vyhýbá nástupu do vězení exposlanec Petr Wolf. Za zneužití dotace z ministerstva životního prostředí má strávit za mřížemi šest let. Během několika týdnů ale může přijít zvrat. O dovolání proti rozsudku bude rozhodovat Nejvyšší soud. A ten může kauzu znovu otevřít.

Místo za mřížemi pobývá neznámo kde. Bývalý poslanec za sociální demokracii Petr Wolf na počátku roku nenastoupil do vězení a od té doby po něm policie neúspěšně pátrá.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Zahrada domu rodiny Wolfových v Ostravě-Petřkovicích je upravená. Bydlí tady jeho manželka Hana, která byla ve stejné kauze odsouzena k podmíněnému trestu. Podle sousedů se tady ale samotný exposlanec od počátku roku neobjevil.

K dopadení Petr Wolfa nepomohl ani mezinárodní zatykač. Pětimilionovou pokutu ale splácí. Na účet krajského soudu už přišlo tři a půl milionu korun.

„Poslední splátka byla uhrazena 16. července 2013, splátky byly dosud hrazeny řádně,“ informovala Radana Jurčová, mluvčí Krajského soudu Ostrava.

V domě v Ostravě-Mariánských horách měli Wolfovi pronajatý obecní byt. Přestože už na jaře manželka Petra Wolfa vrátila klíče, jeho jméno je stále na zvonku a sídlo tady má pořád i rodinná firma UT 2002.

Právě tato firma inkasovala před osmi lety jedenáct milionů na dva výzkumné projekty z ministerstva životního prostředí. Peníze ale Wolf použil třeba na pořízení počítačů nebo soukromé cesty a návštěvy aquacentra. Soud jej za zneužití dotace poslal na šest let do vězení.

V nejbližší době by měl Nejvyšší soud rozhodovat o dovolání Petra Wolfa proti uloženému trestu. Právě na to zřejmě exposlanec čeká.

„Termín rozhodnutí lze těžko odhadnout, nicméně, dá se předpokládat, že do konce prázdnin by mohlo být rozhodnuto,“ uvedl Petr Knötig, mluvčí Nejvyššího soudu.

Jenže i když Nejvyšší soud trest zruší, hrozbě vězení se Petr Wolf vyhnout nemusí. Kauza by se totiž začala projednávat znovu.

Vydáno pod