Cyklista Petr Vakoč získal stříbro na evropském šampionátu

Olomouc - Český cyklista Petr Vakoč získal v Olomouci stříbrnou medaili z evropského šampionátu v závodě s hromadným startem kategorie do dvaceti tří let. Česká cyklistika na podobný úspěch čekala dlouhých osm let. Naposledy se z medailového úspěchu radovala v roce 2005, kdy si v Moskvě vyjel zlato František Raboň.

Do mistrovského závodu odstartovala bezmála dvou stovka cyklistů. A právě početný peloton byl tou hlavní příčinou vážného hromadného pádu hned po úvodních kilometrech při sjezdu do Lošova. Pro mnohé tak šampionát skončil v podstatě dříve, než-li začal. Dva závodníci navíc skončili s vážnějšími zraněními v nemocnici. Do pádu se přimotal i Petr Vakoč, který se však i díky kolegům z národního týmu brzy vrátil do hlavního pole. O trhák se během sto šedesáti kilometrů dlouhého závodu pokoušelo hned několik cyklistů, zásadní únik se však zrodil až čtyři kola před koncem. Petr Vakoč si společně s dalšími šesti konkurenty vypracoval až minutový náskok. V cílové rovince nakonec zbylo nejvíce sil Belgičanovi Seanu de Beanovi, Petr Vakoč dojel druhý.

Reportáž Petra Hrčky (zdroj: ČT24)

V kategorii juniorek se žádná z českých cyklistek neprosadila a ani jedna ze čtyř reprezentantek závod nedokončila. Nejlepší formu si přivezli francouzské juniorky.

V cíli byla nejrychlejší Greta Rišódová před krajankou Severine Eraudovou. Na třetím místě Francouzky doplnila Běloruska KsenyiaTuhaiová.

Vydáno pod