Sběratele munice, kterého zranil granát, soud potrestal podmínkou

Hodonín – Za nedovolené ozbrojování a obecné ohrožení z nedbalosti potrestal hodonínský soud sběratele Jana Halíčka z Hrubé Vrbky na Hodonínsku. Soud mu uložil tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. Sběratel ve svém domě skrýval stovky kusů nábojů, granátů, munice, zbraní a součástek. Před rokem muži jeden granát dokonce explodoval v rukou. Hrozilo mu až osm let vězení.

Nelegální sklad historické munice Jan Halíček budoval několik let. Zbraně, granáty nebo náboje nakupoval na internetu, dostával od známých, ale také hledal pomocí detektoru kovů. Většina munice sice byla neaktivní, část ale mohla kdykoliv vybouchnout. To, zda jsou zbraně nebo granáty funkční, posuzoval sám, přestože nemá žádné odborné vzdělání ani zbrojní průkaz a se zbraněmi se setkal jen při povinné vojenské službě.

Halíček byl za stejný čin odsouzen v roce 2009 na Slovensku. Věděl tedy, že doma nesmí bez platného zbrojního průkazu skladovat žádné funkční zbraně a munici. „Věřil jsem, že všechny ty věci jsou skutečně neaktivní,“ řekl Halíček, když přiznal svoji vinu.

Jan Halíček doma nelegálně skladoval historickou munici
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Soudce Ladislav Sobotka dnes muže potrestal třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. „V tomto případě má trest mít spíše výchovný efekt, proto jsem obžalovanému uložil trest s podmíněným odkladem a nikoliv nepodmíněný trest odnětí svobody,“ uvedl soudce.

O výzbroji ukryté ve stodole, sklepě a kůlně u jeho domu v Hrubé Vrbce se policisté dozvěděli loni v červnu, když pětačtyřicetiletému muži v rukou explodoval granát. Při výbuchu utrpěl středně těžká poranění v obličeji a na nohou. „Vůbec nevím, proč mě napadlo zkoušet, jestli náhodou nevybouchne. Byla chyba s tím granátem vůbec manipulovat,“ uznal Halíček.

Exploze munice není u sběratelů výjimečná. Například měsíc před výbuchem v Hrubé Vrbce nepřežil explozi granátu třiatřicetiletý muž s obdobným koníčkem v Plzni, v září loňského roku poranila exploze sběratele v Praze. Množství historické munice našli před časem hasiči v hořícím domě na Vyškovsku, ta však nakonec nikoho nezranila.