O marihuanu jsem se staral tři měsíce, přiznal vietnamský „zahradník“

Zlín – Ve Zlíně začíná soud se čtyřmi Vietnamci, kteří provozovali největší pěstírnu marihuany na východní Moravě. V opuštěné zemědělské usedlosti u obce Jankovice se tzv. zahradník staral o více než 1 600 rostlin konopí. Pokud by se je gangu podařilo dostat na černý trh, získal by za ně okolo dvanácti milionů korun. Mužům hrozí až dvanáctiletý trest.

Na stopu vnitřní pěstírny marihuany policisty přivedl enormní odběr elektřiny – skupina za ni měsíčně platila 120 tisíc korun. Zemědělskou usedlost sledovali tři měsíce ve dne i v noci. „Při sledování jsme používali i infračervenou kameru. Viděli jsme, kdo a kdy se u haly pohybuje i zdroje tepla, které konopí zahřívaly,“ popsal sledování kriminalista Milan Janoštiak.

Aby se policisté při zásahu dostali dovnitř, museli rozřezat pevná kovová vrata. Uvnitř zamčeného objektu našli tzv. zahradníka. Muž měl v usedlosti postel, koupelnu a zásoby jídla na několik týdnů dopředu. „Staral se o neuvěřitelných 1 618 rostlin konopí. Třicetiletého zahradníka i všechny rostliny policisté na místě zajistili,“ uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Jana Macalíková.

Záběry policejního zásahu a rozhovor s žalobcem Romanem Kafkou (zdroj: ČT24)

Policistům se podařilo dopadnout i další tři komplice. „Při domovních prohlídkách se u nich našlo dalších dvacet kilogramů sušené marihuany, které byla uzavřená v pytlích a připravená k expedici. Vzhledem k ceně až 300 korun za gram sušené hmoty odhadujeme, že by si skupinka pachatelů mohla přijít až na dvanáct milionů korun,“ řekla Macalíková.

Pěstírna u Jankovic byla podle policistů na velmi vysoké technické úrovni. Kromě propracovaného systému zavlažování, zahřívání a osvětlování muži v pěstírně nainstalovali také silné odsávání, aby nebyl v okolí cítit silný zápach konopí. Právě vysoké účty za elektřinu ale na jejich nelegální podnikání policisty upozornily.

Majitel haly, který ji mužům pronajal, u soudu vypověděl, že vůbec netušil, že uvnitř vybudovali pěstírnu marihuany. „Pro halu jsem neměl využití, takže jsem byl rád, že ji můžu pronajmout. Udělal jsem úpravy, které požadovali. Chtěli některá okna zakrýt, některá zamřížovat a zesílit elektřinu. Říkali, že tam budou mít nějaký stroj, přesně jsem to nepochopil. Nenapadlo mě, že by tam pěstovali marihuanu,“ vypověděl majitel Jiří Ondroušek.

Muži jsou od svého zadržení loni v červnu ve vazbě. Důvodem je obava, že by se mohli skrývat nebo s marihuanou nadále obchodovat. Za pěstování zakázané drogy čtveřici hrozí až dvanáct let vězení.

O rostliny se podle obžaloby starali dva tzv. zahradníci - Tran Dinh Quang a Nguyen Van Mai. Oba muži se k trestné činnosti přiznali a litovají jí. „Cítím se vinen, o rostliny jsem se staral. Ti muži mi dali podrobný návod, jak to mám dělat. Byl jsem tam tři měsíce,“ vypověděl obžalovaný Nguyen Van Mai.

Zahradníci s kriminalisty spolupracují, svědčili i proti svým údajným spolupachatelům. Oba uvedli, že od nich dostali instrukce k pěstování konopí a byli to právě oni, kdo jim pravidelně doplňoval zásoby jídla a dalších potřeb a kontroloval jejich péči o rostliny.

To dnes Doan Hai Trieu popřel. „Žiju v České republice dvacet let, starám se hlavně o bistro a hernu. Jen jsem zprostředkoval pronájem haly, ale nevěděl jsem, co je uvnitř. Vozil jsem tam léky a ovoce, ale jenom jsem to nechával u dveří,“ tvrdil Doan Hai Trieu.

Vinu odmítl i poslední obžalovaný - Tran Truong Manh. Podle obžaloby pomáhal se zásobováním zahradníků. V jedné ze svých předešlých výpovědí sice řekl, že pomáhal převážet marihuanu do Holešova i vozit proviant zahradníkům do Jankovic, dnes u soudu ale tvrdil, že o ničem neměl tušení a že se pěstování neúčastnil. „Jsem jenom řidič,“ uvedl. Všichni obžalovaní jsou ve vazbě, kde budou minimálně do října, kdy hlavní líčení pokračuje dalším dokazováním.

Úspěšný rok 2012: Policisté v Česku zabavili přes půl tuny marihuany

Policisté loni odhalili 199 pěstíren konopí a zajistili v nich přes 90 tisíc rostlin. Odhadovaná roční produkce těchto pěstíren byla zhruba sedm tun, uvádí zpráva Národní protidrogové centrály. Podle ní většina vypěstované marihuany směřovala na domácí trh, vedle toho se však ve velkém vyvážela i do sousedních států a dále na Ukrajinu, do Maďarska, Velké Británie a do severských států. Pěstíren konopí proto přibývá především v pohraničí.

Produkce konopí v Česku je podle kriminalistů dobře organizována a velký podíl na tom mají vietnamské skupiny.