Na Hodonínsku začali s likvidací starých ropných vrtů

Moravská Nová Ves – Více než stovka starých sond zůstala po těžbě ropy v půdě v okolí Moravské Nové Vsi na Břeclavsku. Pro životní prostředí jsou zrezivělé sondy časovanou bombou, která může kdykoliv zamořit půdu i řeku Moravu. V následujících čtyřech letech mají proto ekologické zátěže ze země zmizet. Likvidace čeká celkem sto deset sond, některé z nich jsou až dva kilometry hluboko.

Staré ropné sondy na Hodonínsku a Břeclavsku už minimálně tři dekády ropu nedávají, přesto teď zaměstnávají další dělníky. Ti přijeli k Moravské Nové Vsi likvidovat ekologickou hrozbu, kterou nesprávně utěsněné vrty představují. „Hrozí tady reálné riziko, že podzemní voda, která je znečištěná ropnými látkami, doputuje až k místu, kde dochází k čerpání pitné vody,“ upozornil náměstek ředitele Palivového kombinátu Ústí Igor Němec, který má likvidaci starých vrtů na starosti.

NO COMMENT: Sanace ropných vrtů na Hodonínsku (zdroj: ČT24)

Problém vznikl už v minulosti, kdy byly sondy po těžbě špatně zakonzervovány. „Ty sondy byly nedostatečně utěsněny,“ vysvětlil Němec. V okolí Moravské Nové Vsi je asi 255 kontaminovaných míst, z toho 110 tvoří staré sondy. „Prvním krokem je revize sond a jejich zabezpečení. Poté bude odtěžena zemina, která je nadlimitně kontaminována a odčerpána nadlimitně kontaminovaná voda,“ dodal Němec. Likvidace jedné sondy vyjde na víc než milion korun.

V lokalitě mezi Hodonínem a Moravskou Novou Vsí na území o rozloze 28 kilometrů čtverečních zůstalo celkem 255 starých vrtů. Do konce roku 2015 jich mají odborníci zlikvidovat 110. Zbytek pak za další dva roky. Likvidace starých vrtů na těžbu ropy a plynu vyjde na víc než 5 miliard 600 milionů korun. Část nákladů pokryje dotace z Evropské unie.

I když starosta blízké obce přiznává, že úplně aktuální riziko necítí, přesto je rád, že ropné zátěže zmizí. „Aktuálně nějaké ohrožení necítíme, ale chápu, že je nutné chránit zdroje pitné vody. Tomu odpovídá i rozsah prací,“ řekl starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (nez. za TOP09). 

Spodní vody v celém regionu ohrožují stovky starých vrtů

V ohrožení jsou spodní vody na mnoha místech na Hodonínsku, v celém regionu je přes šest set starých vrtů. Nebezpečné dědictví minulosti odhalily povodně v roce 2007. Vyřazené ropné vrty začaly prosakovat do spodních vod. Geologové proto museli provést rozsáhlý průzkum, který příliš optimistické výsledky nepřinesl. Nejstarší sondy pocházejí z předválečné doby a stejně jako vrty z 50. a 60. let nebyly při vyřazení řádně zajištěny.

Jak jsou na tom jinde?

Na Zlínsku například bojují s kontaminací podzemních vod v Holešově. Jde o pozůstatek provozu na čištění motorů na místním letišti. Podobný problém řeší na Vysočině, kde je kvůli znečištění z bývalého průmyslového areálu ohrožen ekosystém Královského rybníka nedaleko Velké Bíteše.

Téma ekologických zátěží v UVR (zdroj: ČT24)
Vydáno pod