Ostravští gymnazisté vyrobili pivní automat

Ostrava - Studenti Gymnázia v Ostravě-Hrabůvce vyrobili automat na čepované pivo. Teď se vrátili z Londýna, kde se svým prototypem soutěžili v evropském finále studentských firem. Ty zaštiťuje na školách po celé Evropě mezinárodní nezisková vzdělávací organizace Junior Achievement.

Pivo načepované pod správným úhlem a s pořádnou čepicí, a to za necelou minutu. Nápad vyrobit pivní automat neboli Beer Box se zrodil loni na jednom z letních festivalů.

„Stáli jsme ve velmi dlouhé frontě u stánků a jednoho člena z našeho týmu napadlo, jaké by to asi bylo, kdyby tady byly automaty na čepované pivo. Fronty by byly daleko kratší,“ uvedl Petr Fridrišek, spoluautor Beer Boxu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Výroba tohoto automatu trvala studentům čtyři měsíce, pracovali na něm skoro každý den, a to hlavně po večerech a o víkendech.

Jak přístroj funguje, to je výrobní tajemství. Studenti přitom mysleli i na zákon, tedy aby si pivo mohli načepovat jen plnoletí.

„Osmnáct mi bude až v září, takže projedu čtečkou, zazněl zvukový signál, ale světlo se nerozsvítilo, takže můžu mačkat jak chci a stejně mi nic nenačepuje,“ uvedl Stanislav Riger, spoluautor Beer Boxu.

Mladí vynálezci jsou členové studentské firmy, v rámci které se učí, jak takové podniky fungují. S Beer Boxem zvítězili celostátní soutěž českých studentských firem a probojovali se až do Londýna do evropského kola. Skončili těsně pod stupni vítězů.

Studenti se obrátili už i na Úřad průmyslového vlastnictví. Jestli se Beer Box časem dostane na český trh, to se uvidí za čtvrt roku, kdy skončí patentové řízení.