Kraj vybuduje v Ostravě další Integrované výjezdové centrum

Ostrava - Zastupitelé Moravskoslezského kraje odsouhlasili vznik nového Integrovaného výjezdového centra. Jeho sídlo bude v nejlidnatějším ostravském obvodu Jih. „Kromě velkého výjezdového centra, které je v centru Ostravy, hodláme budovat menší střediska, kde budou také na jednom pracovišti s jedním dispečinkem hasiči, policisté, záchranná služba,“ řekl hejtman Miroslav Novák.

Nové výjezdové centrum by se mělo začít stavět v dubnu a s jeho dokončením se počítá v říjnu 2015. Stavba centra bude stát bezmála tři sta milionů korun. Kraj zaplatí patnáct procent, zbytek pokryje evropská dotace.

Zázemí v novém centru budou mít hasiči, městští policisté včetně skupin hipologie a kynologie, zdravotnická záchranná služba. Centrum bude vybaveno cvičnou věží, výcvikovými a sportovními plochami, také tréninkovými a výukovými prostory.

V regionu nyní funguje jedno Integrované bezpečnostní centrum, které je společným sídlem hasičů, policistů, strážníků i záchranářů a dále šest Integrovaných výjezdových center, z nichž většina je v Ostravě. Další dvě podobná centra se v současné době v kraji budují. „Je to osvědčený model. Komunikace mezi jednotlivými složkami je přímá a zásah je pak mnohem efektivnější,“ vysvětloval Novák. Připomenul, že Ostrava a Moravskoslezský kraj byly v zavedení koordinovaného postupu všech bezpečnostních složek první v republice.