Města v Olomouckém kraji spolupracují s exekutory

Olomoucko - Města v Olomouckém kraji stále častěji spolupracují s exekutory. Radnicím se totiž peníze za nejrůznější služby od dlužníků vymáhat nedaří. Například v Šumperku už zaměstnali vlastního exekutora. Olomouc předává pohledávky exekutorské kanceláři. Ta za necelých deset let, co pro město tyto případy řeší, vymohla téměř třináct a půl milionu korun.

Čtyřicet milionů korun, to je částka, kterou Olomouci dluží její obyvatelé nebo ti, kteří na území města spáchali nějaký přestupek.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Olomoučané nejčastěji neplatí za odvoz komunálního odpadu. Počet případů, které magistrát předal k vymáhání exekutorské kanceláři, přesahuje šest tisíc.

„Za půl roku se podařilo vymoct milion sto tisíc korun prostřednictvím exekutora,“ informoval Ivo Vlach, náměstek primátora statutárního města Olomouc.

S exekutory spolupracuje taky Přerov. I tady lidé dluží hlavně za odpad. Poplatek za jeho odvoz ignoruje sedm tisíc obyvatel. Městu tak chybí jedenáct milionů korun.

„Služba exekutorského úřadu je pro nás přínosná, protože řada těchto poplatků je pro nás nedobytná,“ uvedla Lenka Chalupová, vedoucí odd. komunikace Magistrátu města Přerova.

„V případě, že člověk nereaguje a opravdu situaci neřeší, potom je město dotlačeno předat věc soudnímu exekutorovi, který má větší páky, aby peníze z dlužníka dostal,“ uvedl David Tala, tiskový mluvčí Exekutorského úřadu Přerov.

Podle Exekutorské komory je předání pohledávky exekutorovi pro města nejefektivnější možností, která nezatíží ani rozpočet ani zaměstnance. Počet exekucí obecně u nás přitom v poslední době klesá. Ještě v roce 2011 vydaly soudy více než devět set tisíc příkazů k exekuci. Loni jich bylo jen něco přes sedm set tisíc.

Snižování počtu exekucí si Exekutorská komora vysvětluje tím, že lidé se už začínají víc orientovat v tom, jak mají ke svým závazkům přistupovat. 

Vydáno pod