Ve skutečnosti měl Karel Absolon v pracovně větší nepořádek, říká spoluautor výstavy

Brno -Jeden z nejvýznamnějších archeologů Karel Absolon má v Brně nový památník, který tvoří především věrná kopie jeho pracovny. I když, jak uznávají tvůrci, v reálu byl v jeho bytě mnohem větší nepořádek. Památník se nepodařilo obnovit v Absolonově původním bytě, jeho rekonstruovanou podobu proto najdou návštěvníci v Dietrichsteinském paláci v Brně.

Karel Absolon byl jedním z nejvýznamnějších archeologů první poloviny 20. století, jeho badatelské úspěchy ho proslavily i ve světě. Od konce 19. století se věnoval průzkumu Sloupských jeskyní, po první světové válce se začal zabývat také paleolitem, tedy starší dobou kamennou. Byl to právě Absolon, kdo u Dolních Věstnic našel sídliště lovců mamutů a tzv. Věstonickou venuši.

„Byl to i významný muzeolog, protože se zasloužil o vybudování muzea Anthropos. A zde byl také instalován nejúspěšnější exponát této výstavy - mamut v životní velikosti,“ řekl kurátor a vedoucí Pavilonu Anthropos Petr Kostrhún.

Nejvýznamnější objevy Karla Absolona

  • sídliště lovců mamutů u Dolních Věstonic s objevem tzv. Věstonické venuše
  • objev Punkevních jeskyní v Moravském krasu a jejich propojení s propastí Macochou

(zdroj: Wikipedie)

Slavný speleolog se po roce 1945 ke svým projektům už nedostal. S mladými vědci ale dál pracoval ve svém bytě v brněnské Všetičkově ulici. Jeho památník měl původně vzniknout právě tam. „Byt byl v tak hrozném stavu, že vyžadoval značné zásahy. Jenomže uživatelé domu s nimi nesouhlasili. Takže přestože magistrát vyjmul tento byt  z bytového fondu, tak se nám to nepovedlo prosadit. Nakonec jsme byli odkázani na naše vlastní prostory,“ shrnul vedoucí Ústavu Anthropos Martin Oliva.

Vedoucí Ústavu Anthropos Martin Oliva o výstavě (zdroj: ČT24)

Zařízení bytu odkázala muzeu Absolonova manželka. „My jsme se byt snažili udělat takový, jak opravdu vypadal. Ale přiznám se, že to není úplně věrné, protože nepořádek byl mnohem větší, než je tady. To jsme si netroufali tak napodobit,“ dodal Oliva.

Část výstavy se věnuje dědečkovi Karla Absolona, Jindřichu Wanklovi. Ten je považovaný za otce moravské archeologie.

Otevření výstavy je oslavou dvou výročí spojených s Karlem Absolonem. Letos uplynulo 80 let od zpřístupnění Punkevních jeskyní a dna Macochy po podzemní říčce Punkvě. A taky 105 let, co Absolon nastoupil jako zaměstnanec do Moravského zemského muzea.

Vydáno pod