Na mostě sebevrahů nad Velkým Meziříčím sítě nejspíš nebudou

Velké Meziříčí – Před rokem přišlo Velké Meziříčí s nápadem, aby Ředitelství silnic a dálnic umístilo na dálniční most nad městem záchytné sítě. Most Vysočina totiž patří mezi sebevrahy k vyhledávaným. Iniciativa města ale vyšla naprázdno – sítě pod mostem nejsou a pravděpodobně ani nebudou.

Půl kilometru dlouhý a 76 metrů vysoký most překlenuje údolí, ve kterém leží Velké Meziříčí. Od zprovoznění mostu v roce 1978 tady svůj život ukončilo zhruba třicet lidí. „K poslednímu případu došlo letos prvního května, kdy z mostu skočil dvaačtyřicetiletý muž,“ řekla mluvčí policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Případ ve městě znovu otevřel diskuzi o tom, zda by pod mostem neměly být záchytné sítě. Radnice se o to pokoušela už vloni, tehdy ale Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) návrh smetlo ze stolu.

Na jakákoliv opatření, která by sebevrahům ve skoku zabránila, přitom už léta čekají také obyvatelé ulice vedoucí pod mostem. Podle nich je každá další sebevražda otřesným zážitkem. Manželé Michálkovi mají dům jen pár metrů od míst, kam sebevrazi obvykle dopadají. „Nějaká šestnáctiletá slečna skočila z mostu na Velikonoční pondělí. My jsme tady zrovna měli návštěvu, byl tady i náš malý vnuk. Bylo takové hloupé mu vysvětlovat, co se stalo,“ zavzpomínala na nepříjemnou událost Daniela Michálková.

Velké Meziříčí chce na most kvůli sebevrahům nainstalovat záchytné sítě
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

Pro umístění sítí je i policie. I když se vyjednavačům podařilo několika sebevrahům skok rozmluvit, počet těch, kteří skočí, stále roste. „Každé mechanické nebo technické opatření, které by bylo umístěno na dálničním mostě nebo pod mostem, by mohlo snížit další rizika sebevražd,“ potvrdila Čírtková.

ŘSD je ale stále proti - instalace sítí proti sebevrahům není jeho povinností, navíc kromě vedení města správu dálnice o podobné opatření nikdo oficiálně nepožádal. „Podnět samosprávy jsme odmítli a ani v tuto chvíli nepřipravujeme technické prověření možnosti realizace takového opatření na mostní objekt,“ uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.