V Krnově staví největší varhanní píšťaly na světě

Krnov - Píšťaly mají dvanáct metrů a jsou  poslední částí varhan, které za dva týdny pošlou do Číny. Stojí třicet milionů korun a jsou vůbec nejdražší, které tady kdy vyrobili.

Je třeba nalít horkou směs do formy, vylisovat, nechat zchladnout a základ jedné varhanní píšťaly je hotový.

Tak velké píšťaly tady ještě nevyráběli. Některé z nich mají na výšku i dvanáct metrů, v průměru čtyřicet tři centimetrů a váží dvě stě třicet kilo.

„Museli jsme pro tyto píšťaly nakoupit nové stroje, nové vybavení, nové přípravky. Jsou to největší znějící píšťaly, které se vůbec dají ve varhanářství použít,“ uvedl Jakub Škrbel, ředitel Rieger-Kloss varhany.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Píšťaly jsou součástí varhan, které už za pár týdnů budou dominantou koncertní síně v čínském městě Ti-nan. Stojí třicet milionů korun a vyrábí se už víc než rok. Malé varhany se ale dají pořídit třeba i za čtvrt milionu.

„V Evropě, Česku i na Slovensku momentálně dodáváme, nebo i rekonstruujeme varhany hlavně do kostelů, v Asii teď jedem na vlně kulturního boomu. Každé větší město chce mít kulturní centrum, ve kterém má být samozřejmě i koncertní sál,“ uvedl Jakub Škrbel,

V Krnově vyrobili už slušnou řadu varhan. Ty poslední poputují do čínské koncertní síně.