OKD ruší kvůli úsporám Hornické slavnosti

Ostrava – Těžební společnost OKD zruší kvůli úsporám Hornické slavnosti. Slavnosti se konaly vždy na začátku září v souvislosti s oslavami Dne horníků. Řadu let probíhaly v Ostravě, pak se přesunuly do Karviné.

Zrušení slavností souvisí podle mluvčího OKD Vladislava Sobola se složitou ekonomickou situací společnosti, která v květnu zahájila sérii úsporných opatření. Slavnosti stály v průměru tři miliony korun. Ještě loni na nich vystoupily takové hvězdy jako Richard Müller či Miroslav Žbirka.

„Tímto opatřením neušetříme zásadní objem peněz, ale vzhledem k situaci na trzích se skutečně díváme na každou korunu. Nepřišlo nám také vhodné pořádat slavnosti v takto náročné době, kdy jsme nuceni propouštět a požadujeme po všech zaměstnancích, aby se zapojili do úspor,“ vysvětluje generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián. Firma počítá s omezením investic, sloučením managementu všech dolů, přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov a s odprodejem zásob energetického uhlí. Smluvním zaměstnancům už společnost snížila mzdy, chystá se prodat ostravskou firmu OKK Koksovny a neúspěšně se snažila i o prodej Dolu Paskov. Vedení společnosti nyní řeší jeho další osud.

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Má zhruba 13 000 vlastních zaměstnanců. Patří společnosti New World Resources (NWR). Ta se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun), přičemž loni měla v tomto období čistý zisk šest milionů eur. Kritickou situaci v NWR způsobil souběh několika faktorů. Světové ceny koksovatelného uhlí za uplynulé dva roky klesly o více než 50 procent. Výrazně se snížily i ceny energetického uhlí. Poptávka po uhlí přitom výrazně poklesla, a Evropa je navíc zaplavována levným uhlím ze zámoří.

Zachována zůstane pietní část slavností, spojená s uctěním památky horníků, kteří zahynuli při výkonu práce. Pietní akt proběhne 5. září u sochy horníka na karvinském Univerzitním náměstí. V prostorách Slezské univerzity se pak otevře vernisáž výstavy Pro Barborku. „Představí téměř desetiletou historii sdružení, které podporuje vzdělávání, volnočasové aktivity a zdravotní péči hornických sirotků,“ upřesňuje Vladislav Sobol.

Vydáno pod