Česko vstoupilo do nejteplejšího dne roku

Praha - Vylidněná centra měst a tlačenice na koupalištích – takový je typický obrázek Česka posledních dnů. Dnes bude v Česku zřejmě největší letošní horko. Teploty by mohly překonat 40 stupňů Celsia, hlavně ve středních a východních Čechách. Meteorologové počítají s tím, že by mohl padnout i absolutní teplotní rekord.

Už v sobotu se teploty šplhaly přes 35 stupňů Celsia. Vůbec nejvíce meteorologové naměřili v Plzni - Bolevci, a to 37,5 stupně. Na dosavadní rekord 40,2 stupně z 27. července 1983 to ale nestačilo. Hranici 37 stupňů Celsia překročila teplota i v pražském Karlově, Doksanech na Litoměřicku a Dobřichovicích u Prahy.

  • Největší vedro má ale teprve přijít. „Teplé počasí je způsobeno přílivem horkého tropického vzduchu, který k nám proudí od jihozápadu. Dneska ten příliv bude vrcholit,“ vysvětluje meteorolog ČHMÚ Arnošt Šír.

V tak vysokých teplotách už by měli být lidé obezřetní. Doktoři radí dodržovat pitný režim, vynechat alkohol a mazat se opalovacími krémy s vysokým ochranným faktorem. „Když jde na slunce, tak bych ty prostředky měla aplikovat nejméně půl hodiny předtím, protože jim to trvá, než začnou působit. A aplikaci je vhodné opakovat,“ radí dermatoložka Jana Hercogová.

V poledních a odpoledních hodinách by lidé neměli na přímé slunce chodit raději vůbec. Obzvláště to platí pro děti, seniory a lidi se zdravotními problémy. „Co se týče stratosférického ozonu, tak ten je šest procent pod normálem, tedy podprůměrný stav. Naopak přízemní ozon je poměrně vysoký. V současné době platí varování pro Prahu, Středočeský a Ústecký kraj,“ upozorňuje meteorolog Šír.

Ochladit se má až zítra, navíc jen postupně. První se uleví západu republiky - zatímco na pondělní ráno tam model Aladin počítá s teplotami jen kolem dvacítky, ve východní polovině Čech má být tou dobou o deset stupňů víc. „Očekáváme silné bouřky, nárazy větru, mohou se vyskytnout přívalové srážky a kroupy,“ varuje Šír.

V pondělí odpoledne má vlna veder gradovat na jihovýchodě Moravy, stejný model tam počítá i s čtyřicetistupňovými teplotami. A to už by znamenalo, že se rtuť teploměru přiblíží absolutnímu českému rekordu - ten platí od loňska a činí 40,4 stupně Celsia.

Teplotní rekordy

Z 27. července 1983 pochází i druhá nejvyšší teplota vzduchu v Česku. V pražské Uhříněvsi meteorologové v tento den naměřili 40,2 stupně Celsia, tedy o dvě desetiny stupně více, než byl předchozí rekord z 29. července 1921 z Hradce Králové. Od loňského 20. srpna ale platí v ČR teplotní rekord 40,4 stupně Celsia, který byl zjištěn ve středočeských Dobřichovicích. Zatím nejteplejším dnem letošního roku bude dnešek, kdy podle předpovědí může teplota dokonce vystoupat až ke 40 stupňům Celsia.

Vydáno pod