Extrémní teploty lámaly rekordy, napilno měli záchranáři i hasiči

Ostrava – Extrémní teploty dnes v Moravskoslezském kraji lámaly rekordy. Okolo 17.30 byly překonány na 17 z 18 měřicích stanic, které v regionu evidují teploty alespoň 20 let, a mají tedy vypovídající hodnotu. Na dvou místech dokonce padly i absolutní teplotní rekordy, byla tam tedy naměřena nejvyšší teplota v historii měření.

Nejvyšší teplotu naměřila stanice v Ostravě-Porubě, která eviduje teploty od roku 1968. Rtuť teploměru tam vystoupala na 37,2 stupně Celsia, což je o 1,2 stupně více než v roce 1994, který až dosud představoval maximum pro dnešní den.

Horké dny osvěžují kropicí vozy
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Absolutní rekordy byly pokořeny na dvou stanicích na Frýdecko-Místecku. Na stanici v Lučině, která měří od roku 1959, bylo dosud nejvíce naměřeno 36,2 stupně Celsia, a to v roce 1994. Rekord pro dnešní den byl ze stejného roku a měl hodnotu 34 stupňů Celsia. Dnes však na stanici bylo naměřeno 36,5 stupně. Podobná situace byla i v Ropici, kde rtuť teploměru vystoupala na 36,2 stupně Celsia. Absolutní maximum z roku 1992 mělo hodnotu 36,1 stupně Celsia. Teplotní rekord pro dnešní den na stanici měřící od roku 1991 byl z roku 1994, a to 34,5 stupně Celsia. Jedinou z déle měřících stanic, kde dnes nepadl rekord, byla Opava-Otice.

Extrémní teploty dnes museli řešit i hasiči, kteří pomáhali například ve Městě Albrechticích na Bruntálsku, kde ochlazovali čtyři objekty drůbežárny. „Podle majitelů je snesitelná hodnota 32 stupňů Celsia, ve vnitřních prostorech však byla naměřena kritická teplota 37 stupňů,“ vysvětluje mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Napilno měli kvůli tropickým teplotám i moravskoslezští záchranáři. V průběhu víkendů se denní počet výjezdů pohyboval kolem tří stovek. To je zhruba desetiprocentní nárůst proti dlouhodobému průměru. „Pokud jde o zásahy, které mají pravděpodobnou souvislost s vysokými teplotami, registrují záchranáři v posledních desítkách hodin jednoznačný nárůst kolapsových stavů,“ konstatuje mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Během pátku šlo o 15 takových případů, v sobotu to byly zhruba dvě desítky a do dnešních 19.00 museli záchranáři zasahovat více než třicetkrát. „Posádky záchranné služby zasahovaly v této souvislosti na ulicích, v obchodech, na koupalištích a dalších veřejných místech, stejně jako v bytech. Nejvíce těchto pacientů bylo v seniorském věku, mezi postiženými však byli také mladí lidé,“ upřesňuje Lukáš Humpl. 

Vozy záchranné služby
Zdroj: ČT24

Kromě kolapsových stavů záchranáři museli řešit také obtíže oběhového charakteru. Šlo například o dechové potíže, bolesti na hrudi, záchvaty či závratě. „V horkých dnech je rozhodně vhodné zvážit míru fyzické zátěže a také její načasování. To platí pro všechny – nejen děti a seniory či nemocné, i když to jsou skupiny nejvíce ohrožené. Zapotřebí je pamatovat na zvýšenou potřebu příjmu tekutin, které pocením ztrácíme,“ varuje Lukáš Humpl. Dospělý by podle něj měl za den vypít alespoň dva až tři litry tekutin. Jejich příjem je vhodné hlídat hlavně u dětí a seniorů, kteří by měli pít i v případě, že žízeň nepociťují.

V centru Prahy svlažil nohy v kašně čas od času senior.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Podle Barbory Tobolové z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě vedra zítra nepoleví. Teploty by se v regionu mohly pohybovat v rozmezí od 35 do 38 stupňů Celsia. V noci na úterý se čeká přechod studené fronty. Hrozí bouřky, kroupy i přívalové deště. V úterý by se pak mělo ochladit na 22 až 26 stupňů Celsia.