Poslední dny nadstandardů - nemocnice větší zájem pacientů nezaznamenaly

Brno - Definitivní konec nadstandardů se blíží. V nejbližších dnech by měl nález Ústavního soudu vyjít ve sbírce zákonů a nabýt tak platnosti. Nadstandardní nitrooční čočky nebo odlehčené sádry si pacienti budou muset zaplatit celé. Stále nejasné je to, jestli pacienti budou hradit i zákrok lékaře. Podle ministerstva ano, pojišťovny s tím ale nesouhlasí.

Ivanu Sedlákovi lékaři ve Fakultní nemocnici Brno voperovali nadstandardní nitrooční čočku. Nemocnici zaplatil jen rozdíl mezi klasickou a lepší čočkou. Měl štěstí, pacienti objednaní na srpen si už operaci budou muset urhradit. V nejbližších dnech totiž vejde v platnost nález Ústavního soudu, který nadstandardy v českém zdravotnictví ruší. „Jsem rád, že jsem to ještě stihl. Škoda, že se na takové věci nemyslí, určitě mělo smysl, že si člověk mohl za něco lepšího připlatit,“ řekl po operaci Ivan Sedlák.

Nemocnice tento týden ještě nadstandardy pacientům nabízí. Jak bude systém fungovat od čtvrtka, kdy by měl nález vstoupit v platnost, zatím nevědí. Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny si totiž nález Ústavního soudu vykládají jinak. Podle některých pojišťoven by si pacient mohl zaplatit jen plnou cenu nadstandardního materiálu, ne výkon lékaře.

Ministerstvo tento výklad odmítá. „Zákon přímo zakazuje, aby si pacient platil výkon nebo jeho část, která je součást hrazeného veřejného pojištění. Pokud by jim to nemocnice umožnily, bylo by to jednoznačně obcházení nálezu Ústavního soudu. Já bych tento postup nemocnicím nedoporučoval,“ řekl náměstek pro legislativu Ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek.

„V tuto chvíli probíhají ze strany FN Brno intenzivní jednání. Hledáme nejlepší cestu pro pacienta, nicméně musíme dodržet zákon. Proto jsou ve hře stále obě varianty,“ uvedla mluvčí FN Brno Anna Mrázová.

Nadstandardní oční čočky
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Zrušení nadstandardů zdravotnickým zařízením žádné závažnější komplikace nepřineslo. Nikde nemají sklady plné odlehčených sáder nebo kvalitnějších čoček. „Objednávali jsme materiál pro každého pacienta zvlášť, takže nemáme žádné velké zásoby na skladu, které bychom museli vracet,“ vysvětlil náměstek ředitele nemocnice v Uherském Hradišti Martin Horenský.

Nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatku za pobyt v nemocnici a také udělování pokut za nevybírání regulačních poplatků zrušil Ústavní soud na začátku července. Nadstandardy ÚS zrušil okamžitě, zbylé dva body až od ledna příštího roku.

ÚS tuto část zdravotnické reformy bývalého ministra Leoše Hegera (TOP 09) zrušil navzdory tomu, že už v minulosti připustil možnost, vytvořit standardní a nadstandardní péči. Problém ale soudci viděli v tom, jak to zákonodárci učinili – současná podoba zákona k nadstandardům podle nich není dostatečně srozumitelná. Zákon by totiž měl plně popisovat a upřesňovat pojem nadstandardní péče. Zatím tomu tak není – nadstandard je vymezen pouze ve vyhlášce k zákonu, což je podle ÚS špatně.