Krizový štáb chce pomáhat firmám, aby nepropouštěly

Ostrava - Tisíce lidí bez práce a krachující firmy kvůli stále se zvyšujícím poplatkům za elektřinu. Katastrofický scénář má zažehnat krizový štáb. Pracovní skupina vznikla dnes a je složená ze členů vlády, zástupců úřadů práce, kraje i jednotlivých podniků.

Průmyslové podniky v kraji zaplatí za elektřinu mnohonásobně více než v okolních zemích, například 34 krát více než v Německu, a to je tlačí ke dnu. Pomoci měl stát. Ten chce ale poplatky v příštím roce opět zvýšit. Jen Vítkovice tak zaplatí podle svých slov likvidačních 200 milionů korun.

Elektrická oblouková pec ve Vítkovicích. Množství elektřiny, kterou spotřebuje průměrná domácnost za rok, tady vystačí na sedm minut provozu. A její cena pořád roste. A dražší elektřina zdražuje výrobky, dražší výrobky mohou způsobit odliv zakázek. Podle Daniela Vacy, vedoucího odboru energetiky Vítkovice Machinery Group, má faktické zdražení energie vliv i na budoucí možné masivní propouštění zaměstnanců. V průmyslových podnicích v Moravskoslezském kraji pracuje více než 100 tisíc lidí, tedy 50 procent všech zaměstnaných.

Dopoledne si proto pozval nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala zástupce průmyslu a kraje. Společně hledají plán, který má pomoct velkým firmám před propouštěním. Kromě ředitelů krizí postižených firem OKD a Evrazu se ve skupině budou scházet i primátoři Ostravy, Karviné a Havířova, zástupci hospodářské komory a celou skupinu by do budoucna měl zaštiťovat hejtman Miroslav Novák. Konkrétní opatření úvodní schůzka nepřinesla, jen plán, jak postupovat dál.

Už teď by ale stát mohl pomoci například budováním infrastruktury - zvýšila by se tak zaměstnanost a poptávka po surovinách. A podpořit by mohla i novou průmyslovou zónu Barbora u Karviné – práci by tam mohlo najít 6500 lidí a stát by pomohl sehnat investory.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Skupina se má v Ostravě scházet jednou za dva týdny. Jednání mají pokračovat, i kdyby Rusnokova vláda nedostala příští čtvrtek důvěru a musela tak skončit.