Zbrojovka vyhnala Klokany z Brna s pětigólovým výpraskem

Brno - Pětigólový výprask naložili ve druhém kole nejvyšší fotbalové soutěže hráči Zbrojovky Brno pražským Bohemians 1905. Pražané na kontě nemají zatím ani bod. Skóre v 6. minutě otevřel hostující Kalina, ale po čtvrthodině hry vyrovnal Traoré, v druhém poločase přidal dva góly Markovič a po jednom Zavadil z penalty a Pašek. Zbrojovka má tak po dvou kolech na kontě čtyři body.

Brňané přitom začali lehkovážně, ztráceli míče ve středu hřiště a jedné z jejich chyb využil k rychlému protiútoku po levé straně Moravec. Po přihrávkách nakrátko poslal Kolář za domácí obranou přízemní centr na volného Kalinu, který otevřel skóre.

Ludevít Grmela (kouč Brna): „Bohemka se představila oproti zápasu v Plzni zcela jiným způsobem hry. Nemohli jsme se dostat do zápasu, chyběla nám přesnost, ztráceli jsme hodně míčů. Také proto, že nás soupeř dobře vykrýval. Hodně nám po rychle inkasované brance pomohlo, že jsme brzy vyrovnali.“

Vedoucí branka hosty, kteří prohráli předcházejících 12 venkovních zápasů, nabudila. Také Zbrojovka ale zvýšila úsilí a úvodní čtvrthodinu zakončila vyrovnávacím gólem Traorého. Brno to nakoplo a začalo přebírat inicitavu. Většinu akcí rozehrával Zavadil, jenž se snažil dlouhými nákopy hledat útočníky Kroupu a Markoviče. Oba hrotoví hráči Brna byli ale důsledně pokryti a prosazovali se pouze s obtížemi.

Radost hráčů Zbrojovky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Jedinou výjimkou byla v 33. minutě akce Markoviče, jenž oklamal soupeřovy obránce, jeho přízemní střelu však stačil Havránek zneškodnit. Pražané měli sice náznaky útočných akcí, k přesnému zakončení se však v prvním poločase už nedostali.

Jozef Weber (kouč Bohemians 1905): „Vstup do druhé půle byl slušný. Měli jsme dobré momenty, jenže jsme doplatili na zbytečnou chybu, po které následovala penalta. Po ní jsme se zlomili. Je to kruté, ale takový je fotbal.“

Po změně stran se už hrálo podle brněnského scénáře. V 55. minutě poslal obránce Hyčka do brejku Paška, po jehož centru od brankové čáry Markovič střelou pod břevno přidal druhý gól.

Naděje Boheminas na zvrat definitivně padly po hodině hry. Obránce Šmíd držel v trestném území za dres Markoviče a následný pokutový kop s jistotou proměnil Zavadil. O devět minut později se ve skrumáži nejlépe zorientoval Pašek a střelecký účet zápasu uzavřel po hrubé chybě obránce Šmída v 79. minutě Markovič.

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 5:1 (1:1)
Branky: 55. a 79. Markovič, 15. Traoré, 60. Zavadil z pen., 69. Pašek - 6. Kalina. Rozhodčí: Ardeleánu - T. Kovařík, Hock. ŽK: Hyčka, Kaščák - M. Štochl, Šmíd, Rada. Diváci: 5023. 

Brno: Hladký - Hyčka, Schuster, Pernica, Husár (71. Buchta) - Pašek (78. Přerovský), Kaščák, Zavadil, Traoré (64. Glaser) - Markovič, Kroupa. Trenér: Grmela.

Bohemians: Havránek - Kalina, J. Štochl, Šmíd, Šírl - Moravec (74. Nerad), Budínský (57. Bartek), Jindřišek, Rada, Kolář (57. Ndiaye) - M. Štochl. Trenér: Weber.

Vydáno pod