V Egyptě zemřely dvě Češky. Mohlo jít o otravu

Praha - Dvě turistky z Karviné byly nalezeny mrtvé v hotelu Titanic Palace v egyptské Hurghadě. Jde o 36letou matku a její osmiletou dceru. Pětatřicetiletý manžel mrtvé ženy je ve stabilizovaném stavu v hotelové nemocnici, komunikuje s lékaři a chce se co nejdříve vrátit domů. Podle příbuzných měla rodina den před smrtí žen žaludeční potíže. Případ na místě řeší konzulka. Příčinou úmrtí mohla být otrava jídlem, úřady to ale nepotvrdily.

Příbuzní českých turistů České televizi sdělili, že den před úmrtím žen postihly celou rodinu žaludeční potíže. Použili léky, které si s sebou přivezli z Česka. Když se v noci muž vzbudil, zjistil, že se jeho manželka a dcera nehýbou. Zavolal záchranku a sám zkolaboval. Nyní je v hotelové nemocnici, kde mu museli vypumpovat žaludek.

Podle nepotvrzených informací ČTK navštívila rodina restauraci typu a la carte, kde mohla dostat odlišné jídlo než ostatní hoteloví hosté. Jiní ubytovaní v komplexu obdobné potíže nemají, citoval server TN.cz mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Jana Papeže.

Novinář Yaser Daniel Reizk:

„Zatím to vypadá, že jde o akutní otravu. Otrava z jídla je jednou z pravděpodobných variant. Mohlo ale jít i o silný průjem, takzvanou faraonovu pomstu. Pokud se zanedbá, dojde k dehydrataci a může mít smrtelné následky.“

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová se nechtěla k možným příčinám smrti obou žen a hospitalizaci muže vyjadřovat. „Případ je v šetření. Předpokládáme, že během dneška bychom mohli vědět více,“ dodala Grohová pro ČT.

Hotel Titanic Palace
Zdroj: ČT24

Do Hurghady pojede český lékař

Podle Vlastimila Divokého, zástupce ERV Evropské pojišťovny šlo o klienty cestovní kanceláře Blue Style, s jejichž delegáty jsou nyní pracovníci pojišťovny v intenzivním kontaktu. Pojišťovna zajistila v hotelu lékařskou péči pro případ, že by to Češi potřebovali - je přítomen místní lékař s česky hovořící sestrou. Rovněž do Hurgady ještě dnes odlétá český lékař spolu s vedoucím oddělení škod a asistence pojišťovny. „Převoz těl zajistíme, hned jak to bude možné,“ dodal Divoký. Cestovní kanceláře Blue Style tvrdí, že jde o velmi ojedinělý případ a že nikdy nic podobného nezaznamenala.

Loni v zahraničí podle statistik ministerstva zahraničí zemřelo 363 Čechů, což je výrazně méně než v roce předchozím, kdy jich bylo 417. V posledních devíti letech byl nejhorší rok 2007 se 494 mrtvými. Loni byl počet těchto úmrtí nejnižší od roku 2006. Čísla za letošní rok zatím nejsou známa, jenom v Chorvatsku už ale zemřelo osm českých turistů.

Ministerstvo zahraničních věcí na svých webových stránkách na problémy se stravováním v Egyptě upozorňuje s tím, že v hotelech by jídlo mělo být bezpečné, na ulici to ale neplatí. „Je třeba vždy klást důraz na hygienickou úroveň stravovacího zařízení. V této souvislosti je nezbytné upozornit, že pro evropského strávníka je nevhodná konzumace ovoce, které nelze bezpečně omýt, tepelně nezpracované zeleniny, zvláště hlávkového salátu, lusků, pouličně prodávané zmrzliny a vody z veřejného vodovodního řadu,“ píše se na stránkách ministerstva. Turisté ale často ze zvědavosti chtějí ochutnat různé místní speciality, kterých je hodně zvlášť během nynějšího ramadánu.

Hotelový komplex Titanic Palace je velmi rozlehlý, tvoří ho dva hotely; má kapacitu 4 100 hostů a je považován za areál vhodný pro rodiny s dětmi. Nachází se zde hned několik restaurací a barů. Snídaně, obědy a večeře se nabízejí ve dvou hlavních restauracích Cleopatra a Antonio. Poté jsou zde ještě dvě restaurace a la carte, které servírují mexickou a japonsko-čínskou kuchyni. Dále jsou v komplexu tři bary. Cestovní kancelář Blue Style má nyní v Titanic Palace 177 klientů.

Vydáno pod