Ve vedrech klesá schopnost řidičů včas reagovat až o 15 procent

Slavkov u Brna – Za jediný týden zemřelo na jihomoravských silnicích sedm lidí. Podle policie i dopravních odborníků jsou na vině vedle neopatrné nebo agresivní jízdy také tropická vedra. Při teplotách nad 32 stupňů klesá schopnost řidičů včas reagovat až o patnáct procent, ukazuje nejnovější studie Centra dopravního výzkumu. Dopravní policisté proto na přelomu prázdnin uspořádali jednu z největších dopravně-bezpečnostních akcí tohoto léta.

Bučovice, sobota 20. července. Řidič rychle jedoucího Audi nezvládl pravotočivou zatáčku. Auto se několikrát přetočilo přes střechu. Teprve dvaadvacetiletý mladík na místě zemřel. Stejný den, jen jiné místo. Ve Veselí nad Moravou se ten den střetla hned tři auta. Tato nehoda tragédií neskončila, řidiči vyvázli pouze se zraněními.

Na jižní Moravě během týdne tropických veder bouraly desítky řidičů, sedm z nich následkům zranění podlehlo. Podle policistů jde o alarmující číslo. „Příčin, které zvedly počet nehod, mohlo být více. Jednou z nich bylo patrně vedro, které se podepsalo na řidičích. Byli unavenější a méně pozorní,“ řekl zástupce vedoucího odboru služby dopravní policie Jihomoravského kraje Miloš Skácel.

Nejnovější studie Centra dopravního výzkumu to potvrzuje. V horkém počasí klesá schopnost řidičů včas reagovat až o patnáct procent. To, že ve vedrech jsou vyčerpanější, potvrzují i sami řidiči. „Když je opravdu parno a jezdím hodně, tak to občas cítím, že mi klesá pozornost, ale snažím se to vydržet, překousnout. Hodně piju a otevírám si v autě okýnka, když už tady nemám klimatizaci,“ řekl řidič kamionu Jaroslav Vižďa.

Jihomoravští policisté proto vyrazili do protiútoku. Od sedmi hodin rána v rámci jedné z nejrozsáhlejších dopravních akcí řidiče na všech důležitých tazích kontrolují. „Zaměřujeme se především na to, jestli řidiči nejezdí příliš agresivně, zda nepředjíždějí na nebezpečných úsecích nebo ostatní vozidla nevybržďují. Proto jsme do terénu nasadili také policejní auta se záznamovou technikou,“ popsala mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

Od rána policisté potrestali více než padesátku řidičů. Nejčastější prohřešky - telefonování za volantem, nezapnutý bezpečnostní pás nebo děti, které jejich rodiče neposadili do autosedačky. „Nejzávažnějšími přestupky, které jsme dopoledne zaznamenali, bylo překročení povolené rychlosti. Hlídky zastavily hned dva řidiče. Jeden projížděl obcí rychlostí osmdesát kilometrů v hodině, další překročil povolenou rychlost na dálnici o třicet kilometrů,“ uvedl vedoucí dopravního inspektorátoru Blansko a Vyškov Martin Zajíček.

Rozhovor s vedoucím dopravního inspektorátu Martinem Zajíčkem (zdroj: ČT24)

Policisté kontrolují také hlavní tah z Brna do Uherského Hradiště. Klikaté silnice vedoucí Buchlovskými kopci jsou tragickými nehodami dobře známé. V létě tady, stejně jako na ostatních důležitých tazích, houstne provoz, protože lidé vyrážejí na dovolenou.

Řidiči, kteří tudy denně pospíchají třeba do práce, pak ztratí hlavu a předjíždí i tam, kde nesmí. Rychlá a nebezpečná jízda však snadno může skončit tragickou nehodou. „Agresivní řidiče mohou policisté sledovat delší dobu, a s pomocí záznamového zařízení nahrát jejich chování na silnici. Pro případ, že by se někdo pokusil ujet na území jiného kraje, jsme ve spojení s kolegy na Svitavsku a Uherskohradišťsku,“ vysvětlila Šebková.