Muž neuspěl s verzí, že kuší zabil náhodou. Čeká ho 10 let vězení

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil Jaromíru Šebestovi z Chotěbuze na Karvinsku desetileté vězení za zastřelení domnělého zloděje šípem z kuše. Muže trefil do hlavy, ten pak v nemocnici zemřel. Obžalovaný se hájil tím, že chtěl jen bránit svůj majetek a sebe před několika Romy, kteří se pohybovali na jeho pozemku. Tvrdil, že měl strach, osudná rána z kuše prý vyšla náhodou, když klopýtl. Ani Vrchní soud v Olomouci tuto obhajobu, kterou argumentoval i odvolání proti verdiktu krajského soudu, neuznal. Potvrdil trest za ublížení na zdraví s následkem smrti.

Tragédie se odehrála loni 26. dubna. K pozemku Šebesty přijeli autem čtyři muži. Tři vystoupili, čtvrtý čekal ve voze. Při vyšetřování tvrdili, že na parcelu přišli sbírat železný šrot. Podle Šebesty ale vešli do sklepa a hledali cestu, jak se dostat do budovy, kterou používal jako sklad, posilovnu a nakonec tam i bydlel.

Šebesta si uvnitř nachystal kuši, s nabitou zbraní vyšel ven a vyzval mladíky, aby opustili jeho pozemek. Muži se dali na útěk směrem k autu. Jeden z nich však nestihl do auta nastoupit, zasáhl ho šíp obžalovaného. Soudci krajského i vrchního soudu se shodli, že to nebyla nutná obrana ani nešťastná náhoda.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)