Bude mít Ostrava novou lehkoatletickou halu?

Ostrava - 350 milionů korun, částka, za kterou chce město Ostrava postavit novou lehkoatletickou halu. V těchto dnech dokončuje přípravu stavebních povolení. Kopnout do země by se tak mohlo už na konci roku. Pokud se ovšem na stavbu najdou peníze v napjatém městském rozpočtu. Ostravští zastupitelé rozhodnou zřejmě v prosinci.

Píše se rok 1983. Taťána Kocembová získává na mistrovství světa v Helsinkách dvě stříbrné medaile a stává se tak legendou ostravské atletiky. Dnes, o třicet let později, řeší jako trenérka  smutnější věci. Odchody svých svěřenců do Prahy.

„Ať už je to Denisa Rosolová, Jarda Bába, Pavel Maslák, jsou to lidé, kteří bojují na Evropě, ve světě… a pro Ostravu je škoda, že je tady neudržíme - díky tady těm podmínkám,“ říká Taťána Kocembová - Netoličková.  

Momentálně je v Ostravě jediný atletický tunel. Je krátký, špatně větraný, zatéká do něj a v zimě tady děti trénují často při teplotě dvanáct stupňů Celsia.  

Ostravská radnice ale má sen - postavit novou lehkoatletickou halu, kde by se mohli připravovat sportovci mířící na olympiádu. A počítá s ní už i Český atletický svaz.

„Ta hala je důležitá především pro atletiku v celé republice, protože těch hal je tady fatálně málo. To, že se koná Mistrovství Moravy na Slovensku, mě jako předsedu atletického svazu samozřejmě netěší,“ dodává Libor Varhaník z Českého atletického svazu.

Nová lehkoatletická hala by mohla stát už v příštím roce, na její stavbě se ale nejprve musí shodnout ostravští zastupitelé a najít peníze v městském rozpočtu.

Reportáž Pavlíny Daňkové (zdroj: ČT24)

Tři sta milionů korun by si na novou halu musela Ostrava zřejmě půjčit. Konečný verdikt řeknou její zastupitelé na konci roku.