Polská těžební firma zvažuje převzetí některých aktivit NWR

Weglova (Polsko) – Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) nadále jedná o možném převzetí některých aktivit českého konkurenta New World Resources (NWR). Dnes to potvrdil generální ředitel podniku Jaroslaw Zagorowski.

JSW začátkem minulého měsíce oznámila, že jí NWR nabídla ke koupi některé své těžařské a koksárenské aktivity, včetně Dolu Paskov. Klíčový majetek NWR představuje OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly.

Firma OKD v polovině července uvedla, že se jí pro Důl Paskov zatím nepodařilo najít kupce. Pokud se prodej nezdaří, jednou z možností dalšího postupu je podle představitelů firmy uzavření dolu. Naopak zájemců o OKK Koksovny, které jsou také na prodej, je prý několik.

Generální ředitel OKD Ján Fabián prohlásil, že o osudu Dolu Paskov se rozhodne během několika týdnů. Snaha o prodej dolu je součástí rozsáhlých úsporných opatření, která firma oznámila v květnu kvůli špatné ekonomické situaci. Důvodem je klesající cena uhlí ve světě.

Klesající ceny uhlí znepokojují rovněž polského těžaře. Generální ředitel JSW Jaroslav Zagorowski řekl, že společnost by mohla vykázat ve třetím čtvrtletí i celém letošním roce ztrátu. JSW přitom původně předpokládala, že se čtvrtletní ztrátě vyhne díky úsporným opatřením. NWR se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur, což jsou zhruba dvě miliardy korun. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je snižování stavů i snižování mezd smluvních zaměstnanců.

New World Resources má sídlo v Amsterodamu a je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v České republice. JSW je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii. Společnost loni potvrdila, že delší dobu zvažovala spojení s NWR. Nakonec se však rozhodla, že na fúzi nepřistoupí a raději se zaměří na vlastní projekty.