Holcát odvolal ředitelku léčebny. Je to politická čistka, říká členka TOP 09

Šternberk – Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát odvolal z funkce ředitelku Psychiatrické léčebny ve Šternberku na Olomoucku Dagmar Malotovou, která léčebnu řídila od začátku roku 2011. Holcát řekl České televizi, že ji odvolal na základě výsledků kontroly, které byly podle něj alarmující. Do řádného konkurzu pověřil vedením léčebny jednu z primářek.

„Byla jsem odvolána zcela nečekaně. Důvody, které pan ministr řekl, jsou velmi vágní,“ uvedla Malotová. Doplnila, že dočasným řízením ministr pověřil primářku oddělení pro ženy Hanu Kučerovou, která neuspěla v předchozím výběrovém řízení.

„Dostal jsem některé výstupy z kontrolní zprávy ministerstva zdravotnictví, které tam za mého předchůdce dělalo kontrolu. Byly alarmující a týkaly se i určitých hospodářských záležitostí. Podle mého názoru nemohla ředitelka Malotová dál pokračovat ve funkci,“ řekl Holcát. Odmítl spekulace, že by pověřená ředitelka patřila mezi lidi blízké prezidentu Miloši Zemanovi. Šlo podle něj o technické řešení, které bylo nutné.

Malotová vysvětlovala, že ministerstvo argumentovalo kontrolou, kterou zahájilo poté, co obdrželo dopis od několika nespokojených lékařů. „Léčebna je v plusu a zvýšila se kvalita péče o pacienty. Minulý ministr zdravotnictví byl s mojí prací spokojený,“ řekla. Dodala, že kontroloři revizi v léčebně dosud neskončili a managementu zatím nic zásadního nevyčetli. „To, co mi pan ministr sdělil, nebyly vůbec relevantní údaje. Nesouhlasím s tím,“ řekla Malotová. Doplnila, že výtky ministerstva se týkaly například klinické studie, na níž se šternberská léčebna podílí.

Dagmar Malotová je jako jediná z šéfů psychiatrických léčeben v zemi členkou TOP 09. „Ministr mi řekl, že pokud se všechno objasní, můžu se přihlásit do nového výběrového řízení. Své odvolání hodnotím jako politickou čistku. Vadí mi to, protože jsem demokrat,“ dodala žena, která pracuje ve zdravotnictví třicet let.

V psychiatrické léčebně ve Šternberku se léčí lidé trpící schizofrenií, depresemi, mentální retardací či demencí. Součástí zařízení je i dětské oddělení a oddělení léčby závislostí.