AVÍZO: Swing, divadlo i Hradozámecká noc v Mníšku

V neděli 11. 8. od 19:00 hodin se na zámku v Mníšku pod Brdy bude konat koncert swingové kapely Melody Gentlemen, který bude doprovázen i dobovou módní přehlídkou. V pátek 16. a v sobotu 17. 8. se v Mníšku uskuteční představení divadelní hry se zpěvy - známých Postřižin Bohumila Hrabala. Obě akce se budou konat v zámeckém parku. 31. srpna se pak Mníšek zapojí do dalšího ročníku Hradozámecké noci.

Postřižiny

V pátek a sobotu 16. a 17. srpna od 20.00 chystají v Mníšku typicky letní exteriérové představení divadelní hry se zpěvy na motivy Bohumila Hrabala Postřižiny, které nás zavede do prostředí pivovaru na přelomu 19. a 20. století. Muzikál se bude odehrávat v krásném prostředí zámeckého parku s osvětlenými fontánkami. Kromě paní sládkové nebo svérázné postavy strýčka Pepina bude jistě lákadlem i herecké obsazení. Těšit se můžeme na Lumíra Olšovského, Pavla Vítka nebo Jana Rosáka.

Hradozámecká noc v Mníšku pod Brdy

Jako každým rokem i letos, v sobotu 31. srpna, se zámek Mníšek pod Brdy připojí k akci pořádané Národním památkovým ústavem, Hradozámecké noci. Cílem této akce je představit památku jako místo žijící a stále se obměňující, kam má smysl se pokaždé vracet. „I proto k této příležitosti na Mníšku chystáme nové speciální prohlídky, jak pro rodiny s dětmi, tak pro dospělé návštěvníky,“ říká zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Hradozámecká noc na zámku v Mníšku
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Děti navštíví prohlídku s tajemnými skřítky a jednoho skřítka si pak budou moci vyrobit v zámeckém ateliéru pod vedením zkušené lektorky. Rádi je pozveme také do Kouzelného sklepení, kde sice už nejsou skřítci, ale zato se setkají s vodníkem, čertíkem, ježibabou nebo princeznou a princem. Děti čeká sestup po točitém schodišti a kdo úspěšně projde kolem knihy hříchů, dál už se bát nemusí. „Bytosti ze zámku i podzámčí jsou hodné a milé pohádkové postavy, takže veškeré obavy jsou zbytečné,“ informuje průvodkyně Anna Čelouchová.

Pro dospělé návštěvníky jsou připraveny prohlídky s novým výkladem nazvané Z tajného deníku Serváce Engela. Nahlédneme do pamětní knihy stavitele zámku, kterou si vlastnoručně a pečlivě sepisoval. Dozvíme se o starostech při stavbě zámecké budovy, položení základního kamene nebo jakým skvostem vybavil svou rodinnou kapli. Představit si život šlechtice a podnikatele ze 17. století jeho vlastníma očima bude určitě zajímavé.

Během večera a noci je připraven i další doprovodný program. Ochutnávka vín, hudba skupiny Balzám, promítání filmu na nádvoří zámku, expozice o historii módy, výstava výtvarných prací paní Taťjany Krechové a na samotný závěr slavnostní ohňostroj v zámecké zahradě. „Nabídka je opravdu pestrá a my si přejeme, aby každý odcházel spokojen,“ doplňuje Ivana Černá.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy