Vsetín zakázal čerpat vodu z vysýchajících řek a potoků

Vsetín - Vsetínská radnice zakázala odebírat vodu z vysýchajících řek a potoků. Důvodem jsou dlouhotrvající vysoké teploty, sucho a pokles hladin vodních toků. Ve Vsetínské Bečvě už kvůli malému množství kyslíku ve vodě, její zvýšené teplotě a řasám uhynuly ryby. Lidé teď nesmí brát z řek a potoků vodu na zalévání zahrad a napouštění bazénů.

Stejný zákaz už vydala také radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Ode dneška nemohou Vsetíňané čerpat vodu ze Vsetínské Bečvy, Jasenického potoka, Jasenky, Rokytenky, Semetínky a Vsetínského náhonu, včetně jejich přítoků. „Z důvodu současných stavebních prací na koruně hráze nelze odpouštět větší množství vody ani z vodní nádrže Karolinka - Stanovnice, protože v nádrži musí být dostatečná zásoba pro výrobu pitné vody," řekla starostka Vsetína Iveta Táborská.

Výlov
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Radnice zajistila i kontroly vodních toků. Případné porušení zákazu bude řešit ve správním řízení. Ve Vsetínské Bečvě v Jarcové je nyní podle internetových stránek Povodí Moravy hladina ve výši padesát devět centimetrů. Průtok je 1,23 metru krychlových za sekundu, sucho se vyhlašuje při hodnotě 0,8.

S nízkými hladinami vodních toků se potýkají i další regiony. Aktuálně v Plumově na Prostějovsku zachraňují rybáři a ekologové z vyschlého potoka Hloučela ryby. Přemístili více než tisíc ryb a také dvě stě padesát škeblí říčních. Hloučela teče pod Plumovskou přehradu, která se po rekonstrukci pomalu napouští. Není v ní zatím tolik vody, aby ji mohli pustit do vyschlého potoka. Stěhování živočichů trvalo tři dny. „Prostějovští rybáři přemísťovali hlavně mřenky, plotice, okouny a hrouzky do nedaleké řeky Romže. Škeble říční přesunuli do Koryčan. Vybrané toky by měly přibližně odpovídat původním biotopům živočichů, “ uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomčíková.