Hořavu potěšila další výhra, Bárta si sypal popel na hlavu

Ostrava - Letní posile Viktorie Plzeň Tomáši Hořavovi zatím nové angažmá vychází na jedničku. První gól, další ligový zápas v základu a třetí výhra. Bývalý záložník Sigmy však přiznává, že je sám překvapen, kolik prostoru na hřišti na začátku sezony dostává. „Byla velká možnost, že moc hrát nebudu, ale jsem moc rád, že v lize dostávám tolik prostoru,“ řekl po zápase s Baníkem, který obhájce titulu vyhrál 4:0, Hořava.

Aklimatizaci v novém týmu po přestupu z Olomouce mu usnadnilo i to, že Plzeň v úvodu sezony podává jako tým velmi dobré výkony a daří se jí v ofenzivě. Z toho dnes těžil i Hořava, který se po 33 ligových zápasech dočkal branky. „Pamatuji si, že jsem se předtím naposledy trefil v roce 2011 proti Bohemce. Pak jsem byl půl roku zraněný. Určitě jsem ale rád, že jsem se za Plzeň trefil už po třech zápasech, zvláště když nejsem žádný velký střelec,“ řekl autor 11 ligových branek.

K zásahu mu však svou chybou pomohl i brankář Michal Bárta, který jeho skákavou střelu nedokázal vytěsnit. „Byl tam vysoký odražený míč, který jsem se snažil trefit z voleje. To se mi povedlo, navíc tak, že to šlo k tyči. Asi to brankář viděl pozdě, jinak by to asi chytil,“ řekl Hořava.

Plzeň dala v úvodních třech kolech už 13 branek, což Hořavu ani tolik nepřekvapuje. „Je to tím, že jsme hodně ofenzivní tým. Podílejí se na tom všichni hráči. Pomáhá nám také to, že jsme produktivní po standardkách. Navíc se v útoku daří Wagimu (Wágnerovi), takže víme, že když to odcentrujeme dobře do vápna, že se dokáže prosadit,“ dodal.

Bártu vytočil vlastní výkon

V táboře Baníku naopak vládlo zklamání. Nejmrzutějším hráčem byl brankář Michal Bárta, který před zápasem prohlašoval, že by chtěl v Plzni vychytat nulu. Místo toho inkasoval čtyři branky, přičemž hned pod dvě z nich se podepsal vlastní chybou.

„Je mi jasné, že to teď dostanu sežrat. Sice jsem prohlašoval, že chci čisté konto, ale zároveň jsem dodával, že vychytat nulu v Plzni se povede tak jednou za sto let. A to se potvrdilo,“ prohlásil Bárta, který byl po celé utkání neustále zaměstnán ofenzivou soupeře. „Zpotil jsem se opravdu hodně,“ dodal.

Samotná porážka 0:4 je prý jedna věc, hráče Baníku však mrzel i špatný výkon. „Je to velké zklamání. Náš výkon nebyl takový, jakého jsme schopní. Zápas probíhal plně v režii Plzně. A já jí k tomu také hodně pomohl. Z mé strany to byl asi nejhorší výkon, co jsem v Baníku,“ řekl sebekriticky gólman s 20 ligovými starty za Ostravu.

Chybu udělal už u prvního gólu Jana Kovaříka z přímého kopu. „Byli tam dva exekutoři, takže to mohlo jít přes zeď i podél. Kovařík to trefil krásně na zadní tyč, ale brankáři by se nemělo stávat, aby při přímém kopu dostal gól na svou stranu,“ prohlásil Bárta.

Ještě více ho však mrzel třetí gól, při němž se nechal zaskočit odrazem míče od země. „Hořava vystřelil zpoza hráče a já měl zakrytý výhled, takže jsem nic neviděl. Pak to přede mnou ještě skočilo. Ale jednoznačně to byla moje chyba. Tohle bych měl chytat,“ dodal Bárta.

Ten byl také u toho, když Ostrava v březnu v Plzni remizovala 1:1. „Za těch pět měsíců získala Plzeň další zkušenosti, navíc posílila kádr a má ho teď hodně široký. Takže asi je lepší, než byla na jaře,“ mínil Bárta.