Do Ostravy se vrátí Folklor bez hranic

Ostrava – V polovině srpna bude Ostrava hostit šestnáctý ročník festivalu městských folklorních souborů s mezinárodní účastí, Folklor bez hranic.

Záštitu nad celým festivalem převzali hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a primátor města Ostravy Petr Kajnar. Festival zahájí primátor v pondělí 12. srpna v 14.00 hodin přijetím zástupců zúčastněných souborů v Nové radnici. Program bude pokračovat přehlídkou zahraničních folklorních souborů na Jiráskově náměstí v centru města. Slavnostní zahajovací koncert začne v 19.30 hodin v sále Janáčkovy konzervatoře a Gymnázia v Ostravě vystoupením hostitelského souboru Hlubina a většiny zahraničních hostů festivalu.

Druhý festivalový den, úterý 13. srpna v 10.30 hod. vystoupí soubory v Centru pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek v Ostravě-Muglinově a v Domovech pro seniory v Ostravě-Jihu a Ostravě-Vítkovicích. Program bude pokračovat od 16.30 hodin na prostranství před K-Triem v  Ostravě-Jihu.

Středa 14. srpna patří festivalovému koncertu na Mariánskohorském náměstí v Ostravě-Mariánských Horách, opět od 16.30 hodin. V 19.00 hodin se představí některé kolektivy na lázeňské kolonádě v Klimkovicích.

Čtvrtý festivalový den vystoupí soubory v domově pro seniory Slunečnice. V 16.00 hodin vyjde z Alšova náměstí v Ostravě-Porubě festivalový průvod ke kruhovému objezdu na Hlavní třídě, na pódiu u kruhového objezdu bude pokračovat koncertní program.

Folklor bez hranic - Ostrava
Zdroj: ČT24

Závěrečný pátý festivalový den, pátek 16. srpna, bude patřit obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Průvod souborů projde od 16.00 hodin centrem města. Účinkující i diváci mohou spolu se soubory dojít na Slezskoostravský hrad, kde od 17.00 hodin vystoupí dětské folklorní kolektivy a v 18.00 hodin vyvrcholí festival závěrečným koncertem. Bohaté občerstvení bude součástí příjemně stráveného večera.

Ve foyer Nové radnice bude letos, v průběhu měsíce srpna, také instalována výstava fotografií z minulého festivalového ročníku.

Folklor bez hranic - Ostrava
Zdroj: ČT24

Ze zahraničí se letos festivalu zúčastní například soubory Tulancingo z Mexika, Gaziantep z Turecka, La Muffrina z Itálie, soubor Jahodná ze Slovenska, Xian z Číny a dětský soubor IGW Free Bear Choir také z Číny. Z tuzemských pak dudácká muzika Bulácí a folklorní studio Buchlovice. Nebudou chybět samozřejmě ani místní soubory SLPT Hlubina, SSPT Heleny Salichové, soubor Odra, soubor Ševčík, dětské soubory Hlubinka, Holúbek, Heleny Salichové, a mnoho dalších.

Pro účinkující soubory je připraven také zajímavý doprovodný program. Pořadatelé věří, že připravené programy oživí letní atmosféru města a městských sídlišť a zpříjemní obyvatelům Ostravy letní dny a podvečery.

Vydáno pod