Dlouhodobé sucho a horko zabíjí tisíce ryb

Vsetín - Poslední dny jsou pohromou pro rybáře, na několika místech na jižní a východní Moravě už zaznamenali masivní úhyn ryb. Povodí Moravy se snaží upouštět nádrže a zvyšovat tak průtoky řek, aby se voda provzdušnila. Na Vsetínsku je ale situace komplikovanější – kvůli opravám přehrady Karolinka není možné upouštět dost vody, ryby na toku Vsetínské Bečvy pod nádrží proto hynou pro nedostatek kyslíku.

Vsetínská radnice už v pátek zakázala odebírat vodu z řek a potoků. Lidé tak nemohou vodu využívat k zalévání zahrad či napouštění bazénů. Důvod je prostý – vody je málo a ryby v řekách hynou po tisících. Stalo se tak například ve Vsetínské Bečvě, kde kvůli malému množství rozpuštěného kyslíku ve vodě, její zvýšené teplotě a řasám, uhynuly tisíce ryb. 

„Situace je vážná a brzy bude kritická,“ varoval hospodář rybářského svazu Vsetín Zděnek Žáček. Rybáři mají stejnou zkušenost už z loňska, úhynu ale zabránit nedokáží. „Bohužel přehrada Karolinka má kvůli opravám nízký stav vody. V loňském roce to bylo to samé a bylo nám slíbeno, že se to nebude opakovat,“ povzdechl si rybář. 

Hovoří hospodář rybářského svazu Vsetín Zdeněk Žáček (zdroj: ČT24)

Na toku Bečvy přes Vsetín zatím posbírali osm metrů krychlových uhynulých ryb. Nejhůř jsou na tom lososovité ryby, jako třeba pstruzi. „Tyto ryby potřebují dost kyslíku, který teď ve vodě chybí. Co jsem rybářem, což je bezmála 50 let, tak nízký průtok si nepamatuju,“ dodal Žáček. 

Na vině není jen malý průtok řeky, ale i řasy. „Přes den berou kyslík ze sluníčka, ale v noci si ho berou z vody a tím pádem ryby hynou pro nedostatek kyslíku,“ vysvětlil Žáček. Vzduchu je tak málo, že už neumírají jen citliví pstruzi, ale i další druhy. „Bojím se, že úhyn bude pokračovat,“ uzavřel rybář.