Už zítra by mohli převézt ostatky Češek z Egypta

Hurghada - Těla dvou českých turistek, které minulý týden za dosud nevyjasněných okolností zemřely v egyptském letovisku Hurghada, stále zůstávají v Egyptě. Podle všeho budou ale zítra ostatky připraveny k převozu zpět do vlasti. Vyšetřování záhadné smrti v Egyptě dál pokračuje. Zdejší úřady dnes vrátily pas otci rodiny, který přežil. Ze země muž ale zatím nesmí vycestovat. Český rozhlas dnes informoval, že ženy se nejspíš otrávily jedem v pití. Toxikologické vyšetření zatím ale neskončilo, a tak se neví, co vlastně matku s dcerou zabilo.

Už zítra by mohly být ostatky obou obětí převezeny do Česka. „Těla jsou připravována na to, aby byla převezena do České republiky. Kde se v současné chvíli nacházejí, vám nedokážu říci. Během zítřka by ale měly být rakve zapečetěny a připraveny v Káhiře a nic by nemělo bránit jejich převozu,“ potvrdil David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Pojišťovna, která má převoz těl na starosti, žádné podrobnosti zveřejňovat nebude.

Egyptská prokuratura zatím nikoho neobvinila a ani oficiálně nezveřejnila výsledky pitvy. Otec rodiny ale nadále zůstává v Egyptě, i když ostatní turisté ze zájezdu se už vrátili domů. Podle redaktora ČT Tomáše Vzorka se teď rodina snaží muži intenzivně pomoci, aby si mohl prodloužit pobyt na hotelu a zůstat tam.

Egyptské úřady Čechovi zabavily pas, dnes mu jej ale vrátily. Ze země ovšem nesmí vycestovat. Pohybovat po Egyptě se ale může. „Nebyl obviněn. V současnosti je ale jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem. Policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování,“ oznámila mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

Podle ředitele nemocnice v Hurghadě, kde proběhla soudní pitva zemřelých, byly Češky otráveny prudkým a silným jedem. Řekl to už o víkendu Českému rozhlasu. „Napadá ho jediná varianta, jak mohly oběti tento jed pozřít, a to prostřednictvím nějaké tekutiny, tedy prostřednictvím nápoje. Ovšem jsou to jen odhady kvalifikovaného lékaře, nejsou to žádné oficiální zprávy,“ upozorňuje zpravodaj ČRo v Egyptě Štěpán Macháček. Co tedy oběti zabilo, se zatím přesně neví, čeká se na výsledky laboratorních expertiz.

Matku s dcerou nalezl 30. července mrtvé na hotelovém pokoji pětihvězdičkového hotelu v Hurghadě právě otec rodiny. Ten tvrdí, že se všichni otrávili jídlem, měli prý průjem a zvraceli.

Z Hurghady se mezitím vrátili do Česka zpět turisté, se kterými rodina přicestovala. Letadlo z Egypta dnes přistálo kolem 11 hodiny dopoledne na ostravském letišti. Cestující řekli ČT, že kvůli případu smrti dvou Češek většinou obavy o zdraví neměli. „Jídlo bylo v pořádku, absolutně luxusní dovolená,“ řekl ČT jeden z turistů.

Vydáno pod