Jogínci vezmou děti do kouzelného světa plného barev a fantazie

Motivovat děti k pravidelnému cvičení před televizními obrazovkami chtějí tvůrci Jogínků. Studio, ve kterém se natáčejí, hýří veselými barvami, jednotlivé pozice inspirované jógou dostaly názvy podle zvířátek, rostlin nebo věcí, které děti obklopují. „V našem pořadu je jóga magická,“ prozradil režisér Pavel Šimák.

„Ahoj děti, já jsem Kristýna a jóga je moje oblíbené cvičení. Protože je kouzelná,“ láká malé diváky k protažení v úvodu prvního dílu Jogínků cvičitelka Kristýna Nečasová. Na tabuli, jež je očím kamer skrytá, má připravený „tahák“ - dračí dech, strom nebo lev, to jsou názvy pozic, které v sestavě propojují říkanky. Společně s ní je ve studiu předvádí trojice dětí.

"Aby děti u obrazovek viděly, co všechny ty polohy, vznešeně ásány představují, tak používáme i grafiku. Děti cvičící ve studiu se proměňují v různé věci, zvířata, stromy, hory. Putujeme tak po celé zeměkouli," řekl Pavel Šimák.

Režisér Pavel Šimák o pořadu Jogínci (zdroj: ČT24)

U jogínků rozhodně nejde o nudné cvičení s přísnými pokyny - podle režiséra by si při něm děti měly zařádit a pohrát, zkrátka se co nejlépe pobavit. „Vojnu“ proto nemají ani děti cvičící ve studiu. „Samozřejmě máme připravené scénáře, protože jóga má určitý řád, ale zároveň využíváme toho, že děti jsou spontánní a veselé. Jejich přirozená energie se nám sem velmi hodí. Myslím, že to vytváří příjemnou kombinaci,“ dodal Šimák.

Děti se při józe učí vnímat vlastní tělo

Kristýna Nečasová se cviky snažila přizpůsobit malým dětem, bez problémů by je proto měly zvládnout i předškoláci kolem čtyř let. „Klasická jóga je hodně statická. Přidala jsem tam některé nové prvky a hlavně hodně pohybu,“ řekla zkušená cvičitelka jógy.

Ve studiu je veselo, i když jsou kamery vypnuté
Zdroj: ČT Brno/Eliška Raková

Sama s cvičením jógy začala v šestnácti letech a józe pro děti se věnovala i ve své diplomové práci v závěru studií pedagogické fakulty. Dnes pracuje jako učitelka v mateřské škole, kde má na starosti třídu dětí od tří do šesti let. Také s nimi jógu pravidelně cvičí. „Mám zkušenost, že to zvládnou opravdu i ty nejmenší. Cvičení jógy je pro děti velkým přínosem. Hodně důležitá je relaxace a dechová cvičení, to se děti díky józe krásně naučí,“ tvrdí Kristýna Nečasová.

Velmi vhodná je jóga zejména pro děti trpící hyperaktivitou. „Hyperaktivní děti jsou neustále v pohybu a moc se nesoustředí na vlastní tělo. Zklidněním při józe se svému tělu mohou dostat blíž,“ míní cvičitelka, kterou by velmi potěšilo, pokud by pořad děti skutečně motivoval ke cvičení také před televizí. „Pokud inspiruje i rodiče nebo učitelky ve školkách a školách, budu za to moc ráda,“ dodala.

Cvičitelka Kristýna Nečasová o pořadu Jogínci (zdroj: ČT24)

Jogínci budou jedním z pořadů, které se budou střídat v pohybovém okénku na novém dětském kanálu ČT:D. Ten startuje už 31. srpna 2013 a vysílat se bude každý den od 17.30. S Jogínky budou děti cvičit každou sobotu a neděli. Pondělí, středa a pátek budou patřit Hýbánkám, které rovněž připravuje brněnské studio. Ve dvou zbývajících dnech se děti mohou těšit na Taneční hrátky v produkci pražského studia.

Vydáno pod