Letní Shakespearovské slavnosti mají pro diváky alternativu

Ostrava - Vyprodané Letní Shakespearovské slavnosti mají pro diváky alternativu. Už podruhé doprovází hlavní program v Ostravě také ShakespeareOFF - scéna pro současné umění. Před multižánrovým centrem Cooltour v centru města se ve večerních hodinách střídají nové hudební a divadelní projekty z tvůrčího podhoubí.

Jedno nebe, jeden Shakespeare, dvě pódia - zatímco Slezskoostravský hrad patří slavným dramatům, centrum Ostravy náleží mladým umělcům.

Třeba v neděli večer. Byla k vidění hodinová One Voice Show Patrika Kee plná vokálních improvizací a her s tóny a zvuky.  

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Na scéně, jejíž program je pro všechny zdarma, už dramaturgové stihli pouštět animované filmy ostravských středoškoláků nebo pokřtít novou mapy Ostravy určenou hlavně cizincům.

„Doporučujeme v ní místa, kam sami rádi chodíme, takže dáváme možnost příchozím mladým lidem zažít město tak, jak ho zažíváme a žijeme my,“ uvedla Soňa Frídlová, koordinátroka projektu Use-It Ostrava.

Součástí hudebně-divadelního programu je i workshop na téma Shakespeare a snění, který vedou čtyři členové anglického uskupení Parrabbola. Během pěti dnů vzniká v prostorách Cooltouru česko-anglická komunitní inscenace.

„Celým smyslem je, že všichni, kdo přijdou mají svou roli. Máme to rozdělené tak, že třeba Romea hraje mladá holka. Vůbec ne podle konvencí, ale podle toho, kdo tu je,“ komentovala projekt dramaturgyně Parrabboly Eva Daníčková.

„Češi umí Shakespeara opravdu ocenit, takže jsem šťastný, že se na oslavách můžu podílet,“ uvedl Chris Eddins, účastník workshopu Dream On. 

Výsledek uvidí diváci na open scéně v úterý od 19 hodin.