Blatnička získala dotaci na zajištění nebezpečného svahu

Blatnička – Štědrá dotace z evropských fondů a příspěvek od ministerstva životního prostředí pomohou Blatničce na Hodonínsku vyřešit problémy se sesuvy půdy ze svahu bývalé skládky. Odstartovala je povodeň před třemi lety. Pokud by se svah zřítil, mohla by masa hlíny s sebou vzít i příjezdovou silnici. Několikamilionovou investici by si však obec bez pomoci státu nemohla dovolit.

„Když jsem se vrátila z dovolené, tak na mě čekalo milé překvapení v podobě rozhodnutí ze státního fondu životního prostředí o tom, že náš projekt pro prevenci sesuvu půdy byl úspěšný a že naše obec obdrží dotaci ve výši 90 procent nákladů,“ neskrývala nadšení starostka Blatničky Jarmila Hrušková (nez.).

Ministerstvo životního prostředí přispěje pěti procenty, zbývajících 85 procent nákladů zaplatí dotace od Evropské unie. Na malé obci tak zůstane doplatit necelé dva miliony korun. „Taková částka je pro nás už mnohem schůdnější,“ dodala starostka.

Nechceme riskovat, říká starostka

Problematické místo bylo před padesáti lety využíváno jako skládka, která byla později zavezena. „Právě to dnes způsobuje problémy – materiál je nesourodý a všechna voda z okolí je zadržována tady. Podmáčený svah se potom snadno utrhne,“ vysvětlila důvod sesuvu starostka. Od bleskové povodně v roce 2010, při které se poničilo potrubí, jež odvádělo vodu z polí a vinohradů, tam v třísetmetrovém úseku pomalu sjíždí hlína i se stromy.

Ze svahu se sesunuje půda i se stromy
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Možná by to pár let bez problémů vydrželo, ale když se v televizi dívám, kolik je teď všude povodní, tak nechceme nechat nic náhodě. I akutní zásahy v případě problémů by znamenaly velké náklady,“ míní Hrušková.

Geologové po průzkumech potvrdili, že je potřeba svah zabezpečit. Zajištění vyčíslili na 19 milionů korun - to znamená investici, která mnohonásobně převyšuje rozpočet obce s 450 obyvateli. Běžně hospodaří pouze s jedním milionem ročně a při původně slibované sedmdesátiprocentní účasti ministerstva životního prostředí by pro Blatničku i zbývající částka v řádu několika milionů zůstala nereálná.

Starostka Blatničku Jarmila Hrušková (nez.) o zajištění svahu (zdroj: ČT24)

Práce na zajištění svahu by měly začít na jaře příštího roku, hotovo by mohlo být do konce roku 2014. „Ještě letos je potřeba vypracovat prováděcí projekt a vypsat výběrové řízení. Po skončení vegetačního období rostlin budeme muset připravit území. Už teď máme vyznačené stromy, které bude nutné pokácet,“ sdělila Jarmila Hrušková. Investice zahrnuje například i vybudování betonové cesty, bez které by se ke svahu těžká technika nedostala.