Ostatky mrtvých Češek budou připraveny k návratu do Česka

Káhira - Rakve dvou zemřelých českých turistek mají být dnes v Káhiře zapečetěny pro přepravu do České republiky. Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely minulý týden za dosud nevyjasněných okolností na hotelovém pokoji v Hurghadě. Podle prvních zjištění byly otráveny silným jedem. Vyšetřování jejich smrti se účastní i moravskoslezští policisté.

„Egyptská strana se na nás obrátila s žádostí o pomoc. Provádíme úkony na území České republiky, respektive Moravskoslezského kraje,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Blíže tuto informaci specifikovat nechtěla. Pravděpodobně se ale jedná o výslechy příbuzných postižené rodiny, která pochází z Karviné.

České ministerstvo zahraničí již dříve sdělilo, že egyptské úřady vrátily manželovi, respektive otci zesnulých pas, vycestovat z Egypta má ale zatím zakázáno. Muž z ničeho obviněn nebyl, je však prý jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem a egyptská policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování.

„Rozhodnutí o tom, že muž nesmí z Egypta vycestovat, vystavil nejvyšší prokurátor v Káhiře a následně toto rozhodnutí postoupí prokuratuře guvernorátu Red Sea, jehož je Hurghada hlavním sídlem. S prokuraturou neustále komunikujeme. Je potřeba, aby se co nejdříve vyjádřila, protože muž dosud z ničeho obviněn nebyl,“ uvedla pro ČT Grohová k dalšímu setrvání českého turisty v Egyptě.

Telefonát Johany Grohové (zdroj: ČT24)

Muž, který manželku a dceru nalezl mrtvé, prohlásil, že všichni tři trpěli střevními problémy. Nejdříve se spekulovalo o otravě z jídla, ředitel nemocnice v Hurghadě ale později Českému rozhlasu řekl, že na žaludky žen musel působit silný jed, který nejspíš požily v nápoji. Lidové noviny s odkazem na zprostředkované vyjádření egyptské policie o víkendu napsaly, že ve vyšetřovacích verzích je „úplně nejvýše“ vražda, ze které je podezřelý manžel zemřelé ženy.