Třinec investuje 700 milionů do vyšší kvality ocelových tyčí

Třinec - Třinecké železárny začaly ve svém areálu stavět novou loupací a indukční zušlechťovací linku. Ta zajistí vysokou kvalitu ocelových tyčí a jejich povrchovou úpravu. V provozu by měla být na konci roku 2014. „Investice má hodnotu sedm set milionů korun,“ informoval mluvčí firmy Tomáš Želazko.

„Hlavní výhoda zušlechtěných ocelí oproti normalizovaným spočívá v tom, že při stejné pevnosti mají lepší vlastnosti,“ uvedl generální ředitel železáren Jan Czudek. Typickými výrobky ze zušlechtěných tyčí jsou pevnostní spojovací díly, táhla, hřídele, pružiny a stabilizátory, uplatňují se ve strojním a automobilovém průmyslu.

Tyčová a profilová ocel je třetím nejprodávanějším produktem Třineckých železáren. V loňském roce jí společnost prodala více než tři sta kilotun, přičemž celkový objem prodeje podniku představoval dva tisíce tři sta kilotun. Přibližně polovina produkce šla na export, hlavně do Německa, Itálie, Polska, na Slovensko a do USA.

Třinecké železárny loni dosáhly zisku téměř osm set milionů korun, což bylo o šest set milionů méně než v roce 2011. Zaměstnávají bezmála šest tisíc lidí.

Vydáno pod